Az Ukrajnában elfogott és zsoldosként halálra ítélt brit harcosok sorsáról a nemzetközi jog alapján a Donyecki Népköztársaságnak kell döntenie, és Oroszországot nem érdekli, hogy ez hogyan néz ki “a Nyugat szemében” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a BBC brit állami műsorszolgáltatónak adott interjújában csütörtökön, az évente megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) margóján.

Két brit állampolgár – Shaun Pinner és Aiden Aslin – a múlt héten a donyecki legfelsőbb bíróság által zsoldosként bűnösnek talált külföldi harcosok triója között volt. A marokkói állampolgár Saadun Ibrahim mellett halálra ítélték őket.

Amikor Steve Rosenberg, a BBC munkatársa csütörtökön megkérdezte róluk Lavrovot, az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy ez a Donyecki Népköztársaság (DNR) ügye, amelyet Moszkva független államként és szövetségeseként ismer el.

“A NYUGAT SZEMÉBEN OROSZORSZÁG FELELŐS EZEKNEK AZ EMBEREKNEK A SORSÁÉRT” – KEZDTE ROSENBERG, DE LAVROV FÉLBESZAKÍTOTTA.

Engem egyáltalán nem érdekel a “Nyugat szeme”. Engem csak a nemzetközi jog érdekel, amely szerint a zsoldosok nem harcosok. Tehát nem számít, hogy mi van az önök szemében.

Amikor Rosenberg tiltakozott, hogy a két férfi nem zsoldos, hanem az ukrán hadseregben szolgált, Lavrov azt mondta, hogy ez a bíróság dolga – amely ugyanolyan legitim és független, mint a brit bíróságok.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány megkereste-e Moszkvát Aslin és Pinner sorsával kapcsolatban, Lavrov azt mondta, nem hallott ilyen megkeresésről.

“HOZZÁSZOKTAK AHHOZ, HOGY MINDENT A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT CSINÁLNAK. ELKEZDTÉK KIJELENTENI, HOGY AGGÓDNAK AZ ALATTVALÓIK SORSA MIATT. NEM TUDOM, HOGY KAPCSOLATBA LÉPTEK-E VELÜNK VAGY SEM. BESZÉLNIÜK KELLENE A DNR-REL” – MONDTA A KÜLÜGYMINISZTER.

Lavrov a BBC-nek azt is elmondta, hogy Moszkva és London viszonya elkeserítő, és Nagy-Britanniát “olyan országnak nevezte, amely ismét megpróbálja feláldozni népe érdekeit a politikusok ambícióiért, akik csak a következő választásokra gondolnak és semmi másra”.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki épp most élte túl a saját pártján belüli bizalmatlansági szavazást, pénteken Kijevbe érkezett, hogy támogassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Orosz Hírek