Ha transznemű úszó megjelenik egy versenyen, akkor az egyetlen dolog, amit a női sportolók tehetnek, hogy nem indulnak el, nyilatkozta az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina.

„A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké. Úgy gondolom, akkor maradhatna fair a verseny, ha a transznemű sportolóknak lenne egy külön kategória, én ezt látnám a legjobb megoldásnak, akkor senkinek nem sérülne a versenyzéshez való joga” – mondta a Mandinernek adott interjújában.

Majd feltette a kérdést, hogy ha az amerikai egyetemi úszóbajnokságban egy Will Thomasként született, ma Lia Thomasként induló versenyző sorra dönti meg a női rekordokat, akkor hol vannak ilyenkor a női szervezetek, amelyek felszólalnának ez ellen? Elmondta azt is, hogy Magyarország az utóbbi években bebizonyította, hogy nagyszerű versenyrendezői képességekkel bír, így az olimpiának másodszor is neki kellene futni.

Azok után, hogy hosszú ideig távol tartotta magát bármilyen szerepvállalástól, előbb Wladár Sándor szövetségi elnök kérésére igent mondott az Úszó Nemzet Programban való részvételre, majd a rövidesen kezdődő vizes világbajnokságon nagyköveti feladatokat kapott. Egerszegi Krisztina azzal indokolta a részvételét, hogy „itt nem arról van szó, hogy a jövő nagy bajnokait keressük, hanem arról, hogy nagycsoportos óvodás kortól a másodikos korosztályig minden kisgyereket szervezett kereteken belül valóban megtanítsunk magabiztosan úszni – mármint az oktatók. Ami igazán megfogott, hogy olyan gyerekek is megtanulnak úszni, akiknek soha nem lenne erre lehetőségük.”

Forrás: 168.hu