Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi alkalmazottja, Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott. Ezt a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendelet tartalmazza.

“Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének “a” bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban” – áll a dokumentumban.

Amint azt dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára kifejtette a RIA Novosztinak, Snowden orosz állampolgárságát kérésére adták meg.

Anatolij Kucherena ügyvéd viszont hozzátette, hogy Edward Snowden után felesége orosz állampolgárságot kér.

2020 novemberében kiderült, hogy Snowden úgy döntött, hogy orosz állampolgárságot szerez. Október végén a korábbi különleges ügynök határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kapott Oroszországban. Kucherena szerint Snowden csak akkor térhet vissza az Egyesült Államokba, ha az ellene folyó büntetőügyet lezárják.

Emlékezzünk vissza, hogy 2013-ban Snowden nyilvánosságra hozta az amerikai és brit különleges szolgálatok elektronikus megfigyelésének módszereiről szóló információkat, valamint azt a tényt, hogy állampolgáraik személyes adatait egymásnak továbbítják. Elmondása szerint ezen országok különleges szolgálatai részt vesznek a külföldi államok vezetői közötti tárgyalások illegális lehallgatásában. Az amerikai hatóságok üldözése elől menekülve menedékjog iránti kérelmet küldött számos ország, köztük Oroszország hatóságainak. 2014-ben megkapta az első tartózkodási engedélyt az Orosz Föderációban, majd később a határozatlan idejű tartózkodáshoz való jogot az orosz területen.