A kijevi Kulturális és Információs Politikai Minisztérium alárendeltségébe tartozó Ukrajnai Könyv Intézet igazgatója orosz propagandairodalomnak minősítette az ukrán közkönyvtárak állományának felét, és megszabadulna százmillió kötettől, köztük számos orosz klasszikustól.

Olekszandra Koval – aki az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős – közölte, hogy minél hamarabb el kell távolítani az ukrán könyvtárakból „az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket”. Szerinte az olyan orosz költők és írók, mint Puskin és Dosztojevszkij tették le az orosz messianizmus alapjait. Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter kijelentette, hogy az ukrán könyvtári vagyonból kidobandó orosz „propagandakönyveket” papírhulladékként használhatják.

Közben az orosz hadsereg lassú előrenyomulással szorítja ki a Zelenszkij-rezsim erőit az oroszok lakta kelet-ukrajnai régiókból. A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben a Donyecki Népköztársaság fennhatósága alá került immár, úgymond „felszabadult az ukrán nacionalisták uralma alól”.

A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

A brit katonai hírszerzés szombati − egyébként naponta közzétett − Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy „Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont, és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó fontos vasútvonalhoz és hidakhoz”.

A brit hírszerzés értékelése szerint az orosz haderő a következő napokban valószínűleg a folyón történő átkelést tekinti elsődleges feladatának.