Körösényi András konzervatív gondolkodó több fideszes kiválóság előtt fejtette ki, miért nem tartja már őket többé konzervatívnak. A szöveget most a Válasz Online közölte.

Nyilvánosságra került egy hosszú beszéd szövege, amelyben Körösényi András egyetemi tanár, jobboldali-konzervatív gondolkodó tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott olyan fideszes értelmiségi holdudvari figurák előtt, mint Schmidt Mária, Békés Márton, vagy Megadja Gábor. Az előadásban Körösényi a teljes, Orbán-közeli hallgatóságával közölte,

nem tartja többé őket konzervatívnak, és távol áll tőle az a fajta „forradalmi jobboldali radikalizmus”, amit képviseltek.

Ez már csak azért is különleges, mert a kérdéses konferenciának a Magyar konzervatívok sikeres 30 év után címet adták. Körösényi arról beszélt,

egy olyan kormány, ami állandósítja a különleges, „veszélyhelyzeti jogrendet«, biztosan nem konzervatív, inkább jobboldali radikális.”

ami egy egészen más kategória. Ehhez Körösényi András hozzátette: „A konzervativizmus nem »kritikai elmélet”, de nem is elvtelen opportunizmus. Konkrét példákat emlegetve ehhez hozzátette, „a 2010-es évek első felének permanens alkotmányozása, később számos törvényhozási terület, a rendkívüli jogrend kiterjedt alkalmazása, vagy például az idei pedagógussztrájk rendeleti úton történő ellehetetlenítése. Ez önkényessé, kiszámíthatatlanná teszi a hatalomgyakorlást.”

Teljes előadás itt. Válasz Online