A világ 190 országának képviselői szavaznak arról, ki vezesse a jövőben az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületét. Az országok egy amerikai és egy orosz jelölt között döntenek majd.

Igen fontos szavazás lesz csütörtökön, ami meghatározhatja az internet jövőjét – írta meg a Politico. A világ kormánytisztviselői titkos szavazással választanak egy amerikai és egy orosz jelölt közül, aki a jövőben az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületét (International Telecommunication Union, ITU) vezetheti.

Az ITU a távközlési és technológiai infrastruktúra globális szabványainak meghatározásáért felelős, emellett pedig az internetre vonatkozó szabályokat is meghozza. A Politico szerint a választás tétje, hogy az internetet megőrizzük-e olyan formában, mint amilyennek ma ismerjük, vagy egy olyan irányba mozdul-e el, mint ahogyan az autoriter országokban – például Kínában – működik.

A két jelölt Doreen Bogdan-Martin és Rasid Iszmailov. A nyugati képviselők az előbbi mellé álltak az elmúlt hónapokban, ám a Politico szerint egyelőre ez nem jelenti azt, hogy ő a biztos befutó. Mivel a szavazás titkos, így a szavazók sem vonhatók felelősségre a döntésükért.

A szavazás eredménye csütörtök estére várható.

hvg.hu