Az amerikaiak után egyre több francia csatlakozik a “csendes kilépés” mozgalomhoz. A TikTok hálózaton népszerű, emberek tízmilliói osztják meg “csendes kilépési” történeteiket.
Miről szól az egész? Az embereknek elegük van a munkából, és úgy döntöttek, hogy a szükséges minimumot dolgozzák csak. A francia elemzők azon tűnődnek, vajon ez a jelenség új normává válik-e a mai társadalomban.

A “csendes kilépés” a közösségi hálózatokon népszerűsített jelenség, amely abból áll, hogy a munkában a minimumot kell elvégezni, és semmi többet.

A munkavállaló tartja magát a munkarendjéhez, de munkaidőn kívül már nem válaszol az e-mailekre, és nem segít a munkatársának – minden munkavállaló megtalálta a módját, hogy csatlakozzon a “csendes kilépés” mozgalomhoz.

Augusztus végén Franciaországban az államháztartási tárcáért felelős miniszteri megbízott, Gabriel Attal elismerte, hogy az új jelenségnek komoly kérdéseket kell felvetnie a társadalomban.

Összegyűjtöttünk néhány példát a közösségi médiában dolgozó alkalmazottakról, amelyek megmagyarázzák a jelenséget:

A csendes lemondás egyik támogatója kifejtette, hogy “az emberek rájöttek, hogy folyamatosan adnak és adnak, de semmit sem kapnak cserébe”. Elgondolkodik: “Ki gondolta, hogy ez így működhet, újra és újra?”.

Egy másik csendes leszokás szószólója azt mondja, hogy számára “az emberek mentális túlterheltséget értek el, nem lépnek ki, de nem is akarnak kilépni, így nem hagyják, hogy a munka átvegye az életüket. Néhányan bevallják, hogy túlságosan stresszesek a munkahelyükön. A főnökök nem fognak reagálni, így egyesek továbbra is stresszesek maradnak, mások pedig a felmondás mellett döntenek. Vagy mások mindent lelassítanak és csendben lemondanak.”

Egy fiatalember a csendes lemondások jelenségét magyarázva megjegyzi: “Nemrégiben hallottam ezt a kifejezést: csendes lemondás. Valójában nem mondasz le, csak nem adsz ki mindent. Továbbra is dolgozol, elvégzel minden feladatot, de nem követed azt az elképzelést, hogy a munka legyen az életed. A valóságban nem az.”

A francia elemzők kifejtik, hogy a mozgalom követői olyan bérből élők, akik nem hajlandók hagyni, hogy a munkájuk álljon a középpontban. Valójában nem mondanak fel, csak úgymond csökkentik munkájuk ütemét, hogy megőrizzék egészségüket – magyarázza Adrien Scemama, egy állásközvetítő weboldal igazgatója.

Az RFI-nek nyilatkozva a jelenség egyik francia követője így magyarázza a mozgalom ötletét: “Sokféle meghatározás létezik. Egyesek szerint határt kell szabniuk a mentális egészségüknek, mások úgy érzik, hogy elveszítik a munkájuk iránti motivációjukat. Mások elégedetlenek a vásárlóerejükkel. Néhányan továbbra is dolgoznak, de minimálisan, és már nem hisznek abban, hogy ha többet dolgoznak, akkor magasabb fizetést kapnak vagy előléptetik őket.”

Egy másik francia nő a szakmai és a magánélet közötti különbségtétel mellett érvel, és megjegyzi, hogy egyre több valódi felmondásra kerül sor: “2022 januárja és márciusa között Franciaországban 450 ezren mondtak fel ténylegesen. De messze vagyunk attól, ami az Egyesült Államokban történik, ahol 2021-ben 47 millió munkavállaló mondott fel. És volt egy lemondásokban gazdag időszak is. Ausztráliában is lemondási hullámot tapasztalunk. És mindennek tetejébe vannak ezek a csendes felmondások, amelyek abból állnak, hogy a munkavállaló szakmailag a munkahelyén marad, de munkaidőn kívül nem hajlandó válaszolni az e-mailekre, túlórázni vagy új feladatokat vállalni. Az ötlet valójában az, hogy mondjunk nemet a stresszre és igent a mentális egészségre. Különbséget tenni a munka és a magánélet között.”

A francia elemzők kifejtik, hogy a jelenség valóban előfordul, de elsősorban a fiatalok körében, akik, amikor új munkahelyet vállalnak, sokkal jobban odafigyelnek a munkakörülményekre. De a felajánlott szerződéshez is, hogy ne dolgozzák túl magukat a heti 8 órás munkaidőben.

Az új generáció már nem hajlandó mindenáron dolgozni – állítja a France Presse által idézett elemző.

Franciaországban jelenleg számos területen – szállodák és éttermek, egészségügy, oktatás – munkaerőhiány van. A tanév szeptember 1-jén 4000 tanárral kevesebbel indult.

A Gallup nemrégiben végzett felmérése 160 ország munkavállalóit kérdezte meg. A világátlag azt mutatta, hogy a munkavállalók 21%-a valóban “elkötelezett” a munkája iránt. Franciaországban ez az arány nem több, mint 6%.

Forrás: Vocile Lumii