Az RMDSZ javaslatára az EBESZ minden ukrajnai településen történt tömeggyilkosságot emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánít.

Szerda délelőtt szavazta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése azt az RMDSZ által is kezdeményezett határozatot, amely értelmében emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítják Ukrajna összes településén az oroszok által végrehajtott tömeggyilkosságokat – derül ki a szövetség közleményéből. Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja elmondta, hogy eredetileg a tervezet csak a bucsai és borodyankai tömegmészárlásokra vonatkozott, azonban az RMDSZ módosította a tervezet szövegét, így minden településen zajló mészárlást emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánítottak a szerdán elfogadott határozat értelmében.

„A nemzetközi jog szerint emberiesség elleni bűncselekménynek minősül minden olyan bűncselekmény, amely a szándékos emberölés, kiirtás, rabszolgaságba taszítás, erőszakos elhurcolás, bebörtönzés, kínzás, erőszakos közösülés, csoport üldözése. Sajnos mindegyiket megtaláljuk az orosz katonák által Ukrajnában elkövetett cselekményeknek. Ezért szorgalmaztam az emberiesség elleni bűncselekmények kifejezés beemelését az EBESZ-határozatába” – hangsúlyozta Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy a következő szakaszban nagyon fontos, hogy a nyomozást követően a tetteseket azonosítsák és felelősségre vonják.

„Az Ukrajna ellen elkövetett orosz atrocitásoknak számos közvetlen és közvetett következménye van, ami nemcsak egy ország szuverenitását sérti, de legnagyobb mértékben az emberi jogokat. Az eddig elkövetett atrocitásokkal szemben kötelességünk egyértelműen és határozottan fellépni, és hangosan ki kell mondanunk, hogy Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett és követ el, és ezért a felelősöknek fizetniük kell” – érvelt a képviselő.

Az RMDSZ még véletlenül sem tud kibújni a bőréből. 
Nem arról van szó, hogy el kellene nézni a világban bármiféle emberiség ellenes cselekményt! 
Arról azonban igenis szó van, hogy el kell járni, ha ezt bárki követi el.
Ez a Hajdú Gábor nevű aktuális politikus, az erdélyi, kisebbségben élő magyarság állítólagos képviselője hányszor emelt szót, amikor az ukránok követtek el akár a kárpátaljai magyarok, akár a donbaszi oroszok ellen brutális akciókat?
Vagy maradjunk itthon: emlékeznek, ugye, amikor a Beke-Szőcs perben ezek milyen “keményen” álltak ki az emberi jogok mellett! Nem emlékeznek? Érdekes.
No és, amikor ez a magasan kvalifikált Hajdu összes rmdsz-es kollégájával vállvetve küzdött Brüsszelben az Úz-völgyéért!?
Izgalommal várjuk bennfentes forrásaink szerinti, következő emberjogi akciójukat, amelynek keretében a magyar köztársasági elnököt kérik, hogy kegyelmet gyakoroljon Budaházy ügyében.