Magyarország szerdán megakadályozta az olajembargó és az új európai szankciók elfogadását Moszkva ellen, hogy biztosítsa az orosz ortodox egyház vezetőjének, Cirill pátriárkának az EU feketelistájáról való törlését , több diplomáciai forrás szerint.

Cirill pátriárkát “Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségesének” tekintik, és “az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió egyik fő támogatójává vált”, mutat rá a szankciókra vonatkozó javaslat a tagállamok számára.

A 27 uniós ország vezetői a hétfői és keddi brüsszeli csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy az év végéig mintegy 90 százalékkal csökkentik az orosz olajimportot, hogy elszívják az Ukrajna elleni orosz offenzíva finanszírozását.

Ez az embargó a hatodik uniós szankciócsomag kiemelt intézkedése, amely előírja az EU feketelistájának kiterjesztését mintegy 60 személyre, köztük az orosz ortodox egyház vezetőjére, Kirill pátriárkára, valamint három orosz bank kizárását a Swift nemzetközi pénzügyi rendszerből, köztük a Sberbankra, az ország fő intézményére.

Az európai szankciók elfogadásához egyhangúságra van szükség, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök beleegyezett ebbe az új szankciócsomagba, amelyet a nagykövetek szerdai ülésén kellett volna véglegesíteni, mielőtt az eu hivatalos lapjában közzétették volna annak hatálybalépését.

Egyeztetéseket tartottak Budapesttel, hogy megpróbálják legyőzni a magyar ellenzéket – mondta egy diplomáciai forrás.

Budapest többször is ellenezte Cirill pátriárka felvételét az uniós szankciós listára. A vallási tisztviselők szankcionálása hatással lenne a magyar közösségek vallásszabadságára, ami “szent és sérthetetlen” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Forrás: Digi24.ro