Az Európai Bizottság jóváhagyta az EU gazdaságélénkítési tervéből Olaszországnak szánt új pénzrészletet: “Bravo Olaszország, és így tovább! A Bizottság Önökkel van a fellendülés útján.

Az Európai Bizottság (EB) az európai gazdaságélénkítési terv részeként új, 21 milliárd eurós részletet hagyott jóvá Olaszország számára, mivel úgy vélte, hogy az Európa-párti Mario Draghi által vezetett hivatalban lévő kormány teljesítette reformígéreteit, és sürgette a jövőbeli kormányt, amelyet Giorgia Meloni szélsőjobboldali vezető vezethetne, hogy folytassa reformprogramját.

”Bravo Olaszország és folytasd így tovább! A Bizottság Önökkel van a fellendülés útján” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy nyilatkozatában, aki a Giorgia Meloni jobboldali koalíciója által vasárnap megnyert választások előtt azzal fenyegette Olaszországot, hogy ha Rómában euroszkeptikus kormányt telepítenek, Brüsszelnek “olyan eszközei vannak, mint Lengyelország és Magyarország esetében”, reuters és AFP jelentések.

“Szégyentelen arrogancia” kijelentése reagált Matteo Salvini, a Liga vezetője, Meloni koalíciójának párttagja, aki viszont bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg az Európai Bizottság vezetőjét.

Olaszország a Next Generation EU helyreállítási terv keretében 192 milliárd EUR összegű vissza nem térítendő támogatásból és hitelből részesül. Az ezekhez az összegekhez való, részletekben közzétett hozzáférés azonban az Európai Bizottsággal egyeztetett reformok pontos ütemtervének betartásától függ.

Olaszország eddig 46 milliárd eurót kapott e program keretében, és a 21 milliárdos jövőbeli részletre (10 milliárd vissza nem térítendő támogatás és 11 milliárd hitel) az Európai Bizottság közölte, hogy a római kormány “részletes és teljes körű bizonyítékokkal szolgált” a “közszférában történő foglalkoztatással, közbeszerzési szerződésekkel” kapcsolatos reformok végrehajtásáról, a tanári szakma, az adóigazgatás és a területi egészségügyi rendszerek” – tájékoztatja a agerpres.ro.

agerpress.ro