Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság pénteken.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széles körű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Ez, valamint az a tény, hogy a rovarokat olcsóbb előállítani, mint az élelmiszer-állatokat,
jó üzleti lehetőségre utal.

A rovarok fogyasztásának azonban vannak potenciális egészségügyi kockázatai is.

Egy spanyol kutatás ( https://www.agrodiario.com/texto-diario/mostrar/3774350/estudio-ule-concluye-consumo-insectos-conlleva-riesgos-salud) kiemeli az olyan táplálkozásellenes és mérgező anyagokat, mint a kitin, amely az ízeltlábúak külső vázának fő anyaga.

Egyes rovarok testében lévő anyagok csökkentik az ásványi elemek, például a kalcium, cink, mangán, vas és magnézium felszívódását, mások zavarják a fehérjeemésztést, csökkentik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

És éppúgy, mint az oltások esetében, itt is megszületett egy döntés anélkül, hogy az esetleges mellékhatásokat vizsgálták, mérlegelték volna.

Azt már megszokhattuk, hogy a közéletben a politika tücsköt-bogarat lenyom a torkunkon.
Tessék! Most megcsinálják a gyakorlatban is.
Bemész egy élelmiszerboltba, kiválasztasz egy – lehetőleg olcsó – konzervet, a meggyőződsz a cimkén feltüntetett összetevőkről, és

TE MÉG HISZEL NEKIK???

Ha igaz a mondás, miszerint azzá leszel, amit eszel, akkor két dolog, ami némileg megnyugtathat bennünket:
1. Az elkövetkező generációk rengeteg Paganinivel fogják megörvendeztetni a világot!
2. Ezek titokban évtizedek óta patkányt zabálnak!

BL