A vészhíreket az Egyesült Államok hozta nyilvánosságra, valamint azt írták, habozás nélkül be fognak avatkozni saját érdekeik és partnereik védelmében.

Hírszerzési értesüléseket osztott meg a szaúd-arábiai titkosszolgálat az amerikaiakkal arról, hogy Irán támadásra készül Szaúd-Arábia ellen – írja az AP hírügynökség az amerikai hírszerzéstől kapott információkra hivatkozva. Az értesülések szerint a támadásra akár 48 órán belül is sor kerülhet.

A támadás lehetősége azért sem kizárt, mert Irán Joe Biden kormányra kerülése óta egyre erőteljesebben helyezkedik szembe az Egyesült Államokkal: brutális módon veri le a hazai tiltakozásokat, valamint több száz drónnal segítette az oroszok ukrajnai háborúját. Joe Biden ezekért kemény kritikákkal illette az iráni vezetést, valamint szankciókat vetettek ki Iránra és annak vezető tisztségviselőire is.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében azt írta, aggasztja őket a fenyegetettség, katonai és hírszerzési csatornákon pedig folyamatos kapcsolatban vannak a szaúdiakkal. „Ha kell, habozás nélkül fel fogunk lépni érdekeink és partnereink védelmében a régióban” – közölték.

Szaúd-Arábia és Irán között 2019 óta éles a feszültség: akkor érte Szaúd-Arábia keleti részét támadás, ami az olajkitermelést akadályozta, ezzel felhajtva az energiaárakat. Irán ugyan tagadta a támadást, de az eset után ugyanolyan drónokat találtak a helyszínen, mint amilyet most Kijevben, az oroszok drónos támadása után.