Bár a tiraspoli hatóságok biztosítékokat adnak arra, hogy nem szándékoznak erőszakos lépéseket tenni szomszédjaikkal szemben, Ukrajna három forgatókönyvet sem zárna ki, amelyekhez Dnyeszteren túli területek kapcsolódnak.

Pavel Klimnik volt külügyminiszter és diplomata szerint Transznisztria provokációkra, vérontásra vagy terrortámadásokra is vetemedhet Moldova, vagy Ukrajna ellen – mondta a diplomata a ТСН.ua portálnak adott interjújában.

Azt is elmondta, hogy az ottani katonák jó része az FSZB parancsnoksága alatt fog Ukrajna ellen harcolni.
“Valaki el fog futni, valaki megpróbál majd harcolni. Ez azonban egy Szovjetunió, és a volt Szovjetunióban mindig lesznek olyanok, akik háborúba mennek” – mondta, és felszólította a hatóságokat, hogy nagyon figyeljenek rájuk.

“Transznisztriában van egy különleges erő, amelyet az FSZB ellenőriz. A moldovaiak nem akarnak harcolni. Ha azonban meg kell védeni az országot, akkor meg kell védeni – ez egyszerű.
Most Maia Sandu elnök határozott lépéseket tesz – keményen harcol az orosz befolyás ellen.
” Az “orosz világot” Moldovában is rendbe kell tenni. Ez a legfontosabb biztonsági prioritásunk. Nincs biztonság Moldovában és nincs biztonság Ukrajnában” – véli a volt miniszter.

Emlékeztet arra, hogy Moldovával ellentétben, amely évek óta tárgyalásokat folytat a transznisztriai szakadárokkal, de facto elismerve létezésüket, Ukrajna soha nem folytatott semmiféle “párbeszédet” a donbászi enklávék oroszbarát csoportjaival.

Forrás: Timpul