Kisinyov és Tiraszpol egyre közelebb kerül a végleges “váláshoz”.
Így kezdi a Dnyeszter két partja közötti kapcsolatok elemzését a Ria Novosztyi című orosz kiadvány. A szerző továbbá azt állítja, hogy a “válás” nem fog civilizált módon történni, és a szakértők a konfliktus eszkalálódásának veszélyéről beszélnek, Oroszország bevonulásával, valamint “Kisinyov Romániával való egyesülési vágyáról”.

“Kisinyov nem tartja be ígéreteit, és továbbra is részleges gazdasági blokád alatt tartja a régiót.

Moldova a Romániával való egyesülés felé halad, és ez szükségessé tenné Dnyeszteren túli “függetlenségének” kikiáltását.

Dnyeszteren túli terület nem akarja Romániát, miközben több mint egymillió moldovai már rendelkezik román állampolgársággal. Ráadásul a hatalmon lévők, beleértve az elnököt is, román állampolgárok, és az iskolákban román nyelvet és történelmet tanítanak.

Ráadásul Moldovát a NATO ellenőrzi, és a semlegesség csak papíron marad” – mondta Vitalij Ignatyev, a marosvásárhelyi külügyi osztály vezetője.

Az orosz sajtócikk külön fejezetben sorolja fel Maia Sandu legutóbbi nyilatkozatait az orosz csapatok kiürítéséről a Dnyeszter bal partjáról, amelyek jelenléte sérti a semlegesség státuszát, valamint a legutóbbi transznisztriai robbantásos merényleteket, amelyekért Tiraszpol Kijevet és moldovai állampolgárokat hibáztat, “Háború az integrációért” címmel.

“Az ukrajnai különleges művelet megindítása után Moldova uniós tagságért folyamodott, ugyanakkor Chisinau gyakorlatilag megszakította az Orosz Föderációval folytatott párbeszédet, amely nem volt túl intenzív.

Sandu arra számít, hogy a NATO segítségével modernizálják a hadsereget, és a védelmi miniszter szerint katonai drónokra és harci eszközökre van szükség.

“Az ukrajnai különleges művelet megindulásával az egész geopolitikai terep mozgásba lendült. A Nyugat azonban már nyolc éve készülődik a változásokra, és megpróbálja Ukrajnát fegyverkezéssel “oroszellenes” országgá változtatni.

Moldovában, semleges státusza ellenére, ugyanez történik. A hatóságok fel akarják gyorsítani az EU-hoz és a NATO-hoz való közeledést” – mondja Natalia Haritonova orosz politológus.

Forrás: 10TV