Az orosz állami médiában arról találgatnak, hogy Magyarország képes lenne-e egy katonai hadművelet keretein belül visszafoglalni Kárpátalját. A téma olyannyira foglalkoztatta őket, hogy a Független Államok Közösségének helyettes vezetőjét is megkérdezték az üggyel kapcsolatban – írta az Index

“Budapest nem fog katonai akciót indítani, hogy átvegye az irányítást Ukrajna nyugati régiói felett” – jelentette ki a FÁK Intézet igazgatóhelyettese, Vlagyimir Zsarihin a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szombaton.

Egyelőre nem tartanám késznek Magyarországot arra, hogy Ukrajna beleegyezése nélkül, azaz közvetlen katonai akció keretében átvegye az ellenőrzést az ország magyarok által lakott területe felett” – jelentette ki Zsarihin. Hozzátette ugyanakkor, hogy valószínűtlennek tartja Kijev önkéntes beleegyezését a területek átengedésébe. Véleménye szerint a helyi hatóságok vagy a magyar közösségek által kiírt esetleges, Magyarországhoz való csatlakozásról szóló szavazás nem vezetne eredményre.

“Ha Kijev nem ért egyet, akkor erőszakkal fogja megvédeni Ukrajna területi integritását” – vélekedett az elemző. Egy ilyen forgatókönyv esetén – véleménye szerint – Magyarországnak erőszakot kellene alkalmaznia, azonban NATO-tagországként ez sem lenne megfelelő lépés.

Forrás:ukrinform.hu