Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) nyilatkozva beszélt arról, hogy Ukrajnát a Nyugat évek óta megtéveszti, Ukrajna pedig felül az ígéreteknek, de helyzete egyre rosszabb…

Borítóképen: Az állami kitüntetések átadásának ünnepsége a Kreml Katalin termében. Maria Zakharova Barátság Renddel jutalmazták – 2017 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Az orosz elnöki sajtó és információs hivatal, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A nyilatkozat apropóját az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen javaslata adta, miszerint támogatja/javasolja Ukrajna tagjelölti státuszának megadását az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozáshoz.

„Látjuk, hogy a nyugati közösség évek óta manipulálja Ukrajna integrációs struktúráiban való bizonyos részvételével kapcsolatban, miközben sajnos Ukrajna helyzete egyre rosszabb. Valamiért nem látni a fényes jövőt, annak ellenére, hogy az ígéretek egyre édesebbek és bódítóbbak. Miért történik ez? Valószínűleg azért, mert ez egy abszolút hamis ígéret, ami a gyakorlatban soha nem valósul meg” – mondta Zaharova.

Bár az EB vezetője pénteken megjegyezte, hogy az EU-csatlakozás érdekében Ukrajnának reformokat kell végrehajtania az igazságszolgáltatás megerősítésére, a korrupció elleni küzdelemre és az oligarchák ügyében, de mégis javasolta a tagjelölti státusz megadását.

A javaslat után több EU-tagállam jelezte, hogy ellenzi a lépést, ugyanis Ukrajnát egy csődtömegnek tartják, ami jelen állapotában nem mutatja jelét annak, hogy a reformokat bármikor is végrehajtja, ahogy azt sem látni, hogy gazdasága valaha is elérje azt a szintet, ami alkalmasság teszi a csatlakozásra.