Kövér László házelnök, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes, Simicskó István KDNP-frakcióvezető és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető jegyzi azt a kedd este benyújtott határozati javaslatot, amelyben leírják, szerintük mit kellene elérnie a kormánynak az Európai Unió átszervezéséről szóló vitában, szúrta ki a 444.

A lap szerint az egyik legérdekesebb javaslat, hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Ehelyett azt tanácsolják, hogy a közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket.

Emellett a képviselők vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, illetve jogot adnának nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék.

A javaslatok között van még, hogy

  • ne vehessen fel hitelt az EU;
  • egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik, de kivetetnék a mostani szövegből a „mind szorosabb egységre” törekvést előíró részt;
  • korlátoznák a közös intézmények erejét, de közben közös hadsereget is szeretnének Európának;
  • az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak szánják, de a bevándorlási ügyekben semmilyen beleszólást sem adnának a brüsszeli intézményeknek;
  • az EU-ba jelentkező balkáni országokat pedig gyorsan felvennék.

Az unió átszervezéséről szóló vita csütörtökön kerül először az Európai Tanács napirendjére, ahol Orbán Viktornak lesz lehetősége az alapelveket képviselni, bár addig a magyar képviselők nem tudják megszavazni a határozatot az Országgyűlésben. A 444 emlékeztet: a politikai nyilatkozat arra jó, hogy felszólítsa a kormányt, milyen álláspontot képviseljen, jogi relevanciája azonban nincs.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerdán azt közölte, a Fidesz-KDNP által most beterjesztett és elfogadni kívánt határozati javaslat több szempontból is rendkívül ártalmas és hazug.

24.hu