Az európai nemzeteknek össze kell fogniuk az Egyesült Államokkal, hogy segítsenek szembenézni a Kína világrendjének növekvő kihívásával – mondta Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes csütörtökön videokapcsolaton keresztül újságíróknak. A pekingi befolyással szembeni fellépés fontos az európai életforma megőrzése szempontjából, ahogy ő fogalmazott – állította a tisztviselő.

Korábban Washington Kínát nevezte az egyetlen olyan nemzetnek, amelynek mind akarata, mind képessége megvan arra, hogy átformálja a világrendet, és veszélyeztesse a nyugati nemzetek “közös jövőképét”. Sherman most azt mondja, hogy Kína már jóval azelőtt fenyegetést jelentett a nyugati értékekre, hogy állítólag szövetkezett volna Oroszországgal, amely jelenleg Moszkva Ukrajnában zajló katonai művelete miatt uralja a nyugati címlapokat.

“Még mielőtt Hszi [Csin-ping] és [Vlagyimir] Putyin elnök februárban kijelentette volna “határok nélküli” partnerségét, a KNK [Kínai Népköztársaság] kihívást jelentett Európa biztonságára, gazdaságára és értékeire nézve” – mondta Sherman újságíróknak Washingtonban.

“Bár Peking több ezer mérföldre lehet… a Kína tettei ugyanolyan fontosak Európa jövője szempontjából” – mondta, hozzátéve, hogy Washington nem törekszik új hidegháborúra Pekinggel.

BÁR AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NEM TERVEZI, HOGY “ELSZAKÍTJA GAZDASÁGÁT A KÍNÁTÓL”, WASHINGTON NEM BÍZHAT EGYSZERŰEN “ABBAN, HOGY PEKING MEGVÁLTOZTATJA VISELKEDÉSÉT” – FOLYTATTA SHERMAN, MIKÖZBEN FELSZÓLÍTOTTA AZ EURÓPAI NEMZETEKET, HOGY KÖZELÍTSÉK MEG WASHINGTON ÁLLÁSPONTJÁT, ELSŐSORBAN OLYAN KÉRDÉSEKBEN, MINT PÉLDÁUL AZ ELLÁTÁSI LÁNCOK.

Szavai egy héttel azután hangzottak el, hogy Antony Blinken külügyminiszter kijelentette: “Kína az egyetlen olyan ország, amely egyszerre rendelkezik a nemzetközi rend átalakításának szándékával – és egyre inkább a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalommal is, hogy ezt megtehesse”.

BLINKEN FIGYELMEZTETETT, HOGY PEKING ELKÉPZELÉSE A JÖVŐRŐL “ELTÁVOLÍTANA MINKET AZOKTÓL AZ EGYETEMES ÉRTÉKEKTŐL, AMELYEK AZ ELMÚLT 75 ÉVBEN A VILÁG FEJLŐDÉSÉNEK OLY NAGY RÉSZÉT FENNTARTOTTÁK”, HOZZÁTÉVE, HOGY JOE BIDEN AMERIKAI ELNÖK “ÚGY VÉLI, HOGY EZ AZ ÉVTIZED DÖNTŐ LESZ” A WASHINGTON ÉS PEKING KÖZÖTTI SZEMBENÁLLÁSBAN.

Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok arra törekszik, hogy “a Peking körüli stratégiai környezetet úgy alakítsa, hogy előmozdítsa a nyitott és befogadó nemzetközi rendszerre vonatkozó elképzelésünket”. Amerika a Kínával szembeni, a Tajvan körüli kérdések miatt egyre fokozódó feszültségek közepette a csendes-óceáni országok és a nyugati szövetségesek támogatását gyűjti.

Kína a szigetországot az Egy Kína-politika értelmében szuverén területének részének tekinti. A 23,5 millió lakosú, 1949 óta önkormányzattal rendelkező ország hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Kínától.

Az Egyesült Államok tisztviselői – amely szoros nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajpejjel, és fegyvereket ad el Tajvannak – többször is azt állították, hogy Peking szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai orosz katonai műveletet, azzal a céllal, hogy esetleg hasonló offenzívát indítson Tajvan ellen. Kínai tisztviselők azt mondták, hogy a békés “újraegyesítést” részesítenék előnyben, de arra is figyelmeztették Washingtont, hogy ne becsülje alá a kínai nép “elszántságát” egy esetleges konfliktus esetén.

Orosz Hírek