A jelenlegi konfliktusban bármilyen fegyver bevetését lenyelik.

A Kreml szerint az Ukrajna négy Moszkva által ellenőrzött területén kedden véget érő annexiós “népszavazásoknak” “következményei” lesznek ezekre a területekre, különösen biztonságuk szempontjából, esetleges nukleáris védelemmel – jelentette a France Presse. Ugyanebben a bejegyzésben a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak számító Medvegyev annak a véleményének adott hangot, hogy a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni az ukrajnai konfliktusba, még akkor sem, ha Oroszország kénytelen lesz nukleáris fegyvereket bevetni – írja az EFE.

Ezeken a területeken kardinális változások lesznek a jog, a nemzetközi jog szempontjából, és a biztonság garantálása érdekében (a meghozott intézkedések) minden következménye miatt” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a sajtónak.
‘Az orosz fegyveres erők jelentősen meg fogják erősíteni az Oroszországhoz csatolt valamennyi (ukrán) terület védelmét’ – jelezte Medvegyev a Telegram-fiókján keresztül küldött üzenetében.

E védelem megerősítése – mondta – “az Oroszországban zajló mozgósítás által kínált lehetőségek” révén valósul meg, de “minden orosz fegyver, beleértve a stratégiai fegyvereket és az új elveken alapuló fegyvereket is”.

Oroszországnak joga van szükség esetén, előre meghatározott esetekben atomfegyvereket bevetni, szigorúan betartva a kormány nukleáris elrettentési politikájának elveit – tette hozzá Dmitrij Medvegyev.

Erre vonatkozó kérdésre a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese nyilatkozatai Oroszország “katonai doktrínájára” utalnak, és azt tanácsolta mindenkinek, hogy “emlékezzen” e doktrína elveire.

Ugyanebben a bejegyzésben a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak számító Medvegyev annak a véleményének adott hangot, hogy a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni az ukrajnai konfliktusba, még akkor sem, ha Oroszország kénytelen lesz nukleáris fegyvereket bevetni – írja az EFE.

“Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen lesz a legszörnyűbb fegyvert használni a kijevi rezsim ellen, amely súlyos agressziót követett el, amely államunk létét fenyegeti” – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.

Már akkor is meggyőződése volt, hogy “úgy vélem, a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba”.

Hangsúlyozta, hogy a NATO számára Washington, London és Brüsszel biztonsága “sokkal fontosabb, mint egy olyan Ukrajna sorsa, amely senkit sem érdekel, és amely a neki szállított hatalmas mennyiségű fegyver ellenére is veszíteni fog”.

“Az európai és tengerentúli demagógok nem akarnak meghalni egy nukleáris apokalipszisben. Ezért fogják lenyelni bármilyen fegyver bevetését a jelenlegi konfliktusban” – mondta az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Medvegyev hozzátette, hogy “jó lenne, ha a kijevi kormány, ha csak részben is, de felismerné ezt a szomorú következtetést”.

Az egykor a Kreml liberális szárnyához közel állónak tartott volt orosz elnök Telegram-posztja azután született, hogy az Egyesült Államok vasárnap figyelmeztette Moszkvát, hogy a nukleáris fegyverek bármilyen bevetése “katasztrofális következményekkel” járna Oroszország számára, mivel Washington és szövetségesei “határozott módon” válaszolnának – jegyzi meg az EFE.

Az amerikai figyelmeztetést Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója adta ki, aki szerint “nagyon komolyan kell venni” a nukleáris fegyverek esetleges bevetését a második világháború óta először.

www.economica.net