Országszerte tüntetésekre készülnek az üzemanyag-drágulás miatt. A június 30-ára a Facebookon meghirdetett tiltakozásra több mint 200 ezren válaszoltak igennel országszerte. A mozgósításra Maros megyéből is sokan jelentkeztek.

A lakosság reakciója teljesen jogos és várható volt – nyilatkozta a marosvásárhelyi sajtónak Gheorghe Borz, a Román Fuvarozók Országos Szövetségének (FORT) erdélyi alelnöke. Mint fogalmazott, annak ellenére, hogy az üzemanyagárak hétről hétre emelkednek, a kormány, ellentétben más európai országokkal, nem hoz a lakosságot védő intézkedéseket.

„A szövetség teljes mértékben támogatja a lakosság bármilyen ezzel kapcsolatos kezdeményezését. Már több kérvénnyel fordultunk a kormányhoz, többek között kértük az üzemanyag árának sürgős korlátozását, példákat hozva az európai országokból. Ha csak a közép-kelet európai országokat nézzük, Szlovéniában az üzemanyag ára támogatott, azaz egy liter benzin árát átszámítva körülbelül 7 és fél lejben maximálták, de ugyanez a helyzet Magyarországon is, ahol átszámítva az üzemanyag ára valahol 6 és fél lej körül van literenként csak magyar állampolgároknak, amivel én teljesen egyetértek. Emellett Belgiumban, Olaszországban, Németországban is csökkentették a jövedéki adót. Csak nálunk van kéthetente áremelkedés lassan súrolva a 9 lej 50 banis üzemanyagárat” – közölte Gheorghe Borz.

Hozzátette, pontosan egy évvel ezelőtt a gázolaj ára fele volt a mostaninak, ugyanakkor tekintettel arra, hogy a fuvarozók 10 százalékkal emelték a szállítási jegyek árát, a drágulás elfogadhatatlan kezd lenni a lakosság számára.

Mircea Coșea gazdasági elemző szerint is jogos a lakosság tiltakozása. A helyi sajtónak kifejtette, a jelenlegi helyzetben a döntéshozóknak valóban lépniük kell a válság megoldására.

„A lakosság eddig nem a gazdasági igények miatt vonult utcára, ez azonban változhat a mostani figyelmeztetéssel, amit a kormánynak komolyan kell vennie. Ez egy politikai döntés, amelyet feltétlenül meg kell hozniuk. Egyrészt csökkenteniük kell az üzemanyag-árakat a fuvarozók és a lakosság számára is, másrészt vigyázniuk kell a bevételekre is, hiszen meg kell tartaniuk a költségvetés egyensúlyát. A kormány abban érdekelt, hogy az üzemanyagár-csökkentést a lehető leghosszabb ideig elhalassza, hiszen olyan bevételi forrásról beszélünk, amelyben minden liter üzemanyag árának 60 százaléka a költségvetésbe került” – fejtette ki Mircea Coșea.

Az online szervezett tiltakozás kezdeményezőinek állítása szerint megengedhetetlen, hogy Romániában a jelenlegi gazdasági háttérrel az üzemanyag ára meghaladja a literenkénti 9 lejt. Amint arról korábban beszámoltunk, országszerte több helyen is voltak már tiltakozó akciók, többek között Pitești-en, Konstancán és Ploiești-en.

Forrás: a Maszol.ro