A világ nukleáris arzenáljai hamarosan ismét növekedni fognak a jelenlegi feszültségek miatt – közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfői jelentése.

Annak ellenére, hogy a nukleáris robbanófejek száma világszerte némileg csökkent, a becslések szerint 12 705 egységre, a békekutatók úgy számolnak, hogy ez a szám a következő évtized során valószínűleg ismét növekedni fog.

„Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy véget értek a hidegháború befejeződése óta a globális nukleáris arzenált jellemző csökkentések”

– közölte Hans M Kristensen, a SIPRI szakértője.

„Ha a nukleáris fegyverekkel rendelkező államok nem tesznek azonnali és konkrét lépéseket a leszerelés érdekében, akkor a nukleáris robbanófejek globális készlete hamarosan a hidegháború óta először ismét növekedésnek indulhat”

– mondta kollégája, Matt Korda.

A SIPRI beszámolója szerint Oroszországnak 5977, az Egyesült Államoknak pedig 5428 nukleáris robbanófeje van. Ez együttesen még mindig a világ összes nukleáris robbanófejének mintegy 90 százaléka.

Tavaly mindkét országban tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma, de ez elsősorban a kiselejtezett robbanófejek leszerelésének köszönhető, amelyekről a hadsereg már évekkel ezelőtt lemondott.

Ezzel szemben a két ország felhasználható katonai készleteiben lévő nukleáris fegyverek száma viszonylag stabil maradt.

A SIPRI szerint mindkét országban kiterjedt és költséges programok vannak folyamatban a nukleáris robbanófejek, hordozórendszerek és gyártó létesítmények cseréjére és korszerűsítésére.

A SIPRI szerint a hét másik nukleáris fegyverrel rendelkező állam – Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea – mindegyike új fegyverrendszereket fejlesztett ki vagy telepített, vagy legalábbis ezt bejelentette a közelmúltban.

Egyik ország sem szándékozik semmilyen módon megszüntetni nukleáris fegyvereit. Kína éppen arzenáljának átfogó bővítése közepén van, Nagy-Britannia pedig 2021-ben bejelentette, hogy megemeli a teljes robbanófejkészletének felső határát – mondta Kristensen a dpa német hírügynökségnek.

neokohn