Szerdán éjféltől Ausztria bevezeti az ellenőrzést Szlovákiával közös határain – nyilatkozta szerdán reggel Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szóvivője az APA hírügynökségnek.

A fokozódó illegális migráció miatt a cseh kormány hétfőn (szeptember 26.) jóváhagyta a Szlovákiával közös határain ideiglenesen bevezetendő ellenőrzésről szóló rendeletet. Az intézkedés szerdán éjfélkor lép hatályba. Egyelőre tíz napra hagyják jóvá a rendelkezést, esetleges meghosszabbításról a cseh kormány dönt.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerdán az Ö1 rádió Journal um Acht című műsorában elmondta, Ausztria is a megnövekedett illegális migráció miatt vezeti be az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határain.

„Cselekednünk kell, mielőtt az embercsempészek cselekednek” – mondta Karner.
Elmondta továbbá, hogy a migránsok többsége a magyar határon át érkezik Ausztriába. Hozzátette, hogy az osztrák rendőrök elsősorban a furgonokat és a nagyobb járműveket fogják ellenőrizni, mert ezeknél nagyobb a kockázata annak, hogy illegális bevándorlókat szállítanak.

Naď nem tartja jó megoldásnak a határellenőrzést
Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter nem tartja jó megoldásnak az ideiglenes ellenőrzés bevezetését Szlovákia határain.

„Fontos védeni a külső schengeni határokat, de nem helyes az egyes tagállamok közötti belső határok esetében” – jelentette ki a kormány szerdai ülését követően.
Naď egyúttal megerősítette, hogy emelkedett a menekültek száma Szlovákiában, akik főleg Szíriából, Észak-Afrikából és Oroszországból érkeznek.

„Több menekültet tartóztatunk fel a területünkön” – tette hozzá. Szerinte az egyes uniós tagállamok arra fognak hivatkozni, hogy más országokból érkeznek hozzájuk a menekültek.

„Németországnak az volt az érzése, hogy Csehország nem tartóztatja fel őket, ezért áthelyezték az ellenőrzést a cseh–szlovák határra. Nekünk most feltehetően a magyar határ felé kell fordítanunk a figyelmünket” – jelentette ki a védelmi miniszter.

(TASR/Felvidék.ma)