Az orosz Szövetségi Tanács közölte a tárgyalások feltételeit.

Nem sok feltételt szabtak, elég egyszerűen fogalmazták meg, hogy szerintük mikor ülnek le tárgyalni Kijevvel, amely szerintük egyoldalúan – Washington tanácsára – lépett ki a tárgyalásokból.

A Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja, Szergej Cekov az Izvesztyiának adott interjújában így foagalmazott:

„Amikor Ukrajna kapitulál, akkor lesznek tárgyalások” – fogalmazott röviden és világosan.

A szenátor egyúttal pontosította, hogy jelen pillanatban nem folytatnak tárgyalásokat az ország elnökével, Vlagyimir Zelenszkijvel.

Korábban a nap folyamán az orosz tárgyalócsoport vezetője, Vlagyimir Medinszkij elnökhelyettes azt mondta, hogy az Ukrajnával folytatott orosz tárgyalások szüneteltetése tragédia az ukrán nép számára. Szerinte Kijev nem reagált Moszkva békés rendezési javaslataira. Az ukrán fél kijelentette, hogy addig nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, amíg “meg nem fordítja a helyzetet”, és nem hagyja el a “gyenge pozíciót”.

Úgy tűnik tehát, hogy az oroszok továbbra is igen eltökéltek, és a nyilatkozatok azt mutatják, hogy akár a végsőkig is hajlandók elmenni. Ugyanakkor több forrás is arról számolt be, hogy a harcok várható befejezése 2022 vége lehet.

Ezek szerint az év végére teszik azt, hogy;

  • vagy teljes egészében elfoglalják Ukrajnát,
  • vagy még a teljes terület elfoglalása előtt kapitulál Kijev.

Természetesen ezt nem tudhatjuk, erre csakis az idő adhatja meg a választ, ugyanakkor azt kell látni, hogy az oroszok nem számolnak olyan lehetőséggel (de legalábbis nem kommunikálnek ilyet), hogy a nyugati fegyverszállításokkal az ukrán ellenállás fokozódik, vagy akár még támadásba is átmehetnek.

Ez utóbbi lehetőséget egyébként egyesek már Nyugaton is megkérdőjelezik.