Az EU kényszermegosztást javasol: az energiaellátás távoli csökkentését intelligens mérőórák segítségével. 

Az Európai Unió villamosenergia- és gázellátás racionalizálására vonatkozó tervezetében szerepel egy olyan javaslat, amely szerint a magánlakásokban elhelyezett “intelligens mérőóráknak” köszönhetően automatikusan és a felhasználó beavatkozása nélkül, távolról csökkentenék a mérőórák teljesítményét.

Ezt a legtöbb otthonba beszerelt, úgynevezett második generációs “okos mérőórák” teszik lehetővé, amelyek – amint azt az Arera egy technikai diája elmagyarázza – “távoli aktiválást, kikapcsolást és teljesítményváltást” tesznek lehetővé – írja az Europa Today.

Ez nyilvánvalóan a legrosszabb forgatókönyv szerinti válasz, de az EU azt javasolja, hogy a tagállamok gondolkodjanak el ezen, hogy elkerüljék az energiahálózat összeomlását. Az energia távoli adagolását (az erőművek által felhasznált értékes gáz megtakarításával) a meglévő technológia már lehetővé teszi, és most egy uniós tervezetben lehetséges energiatakarékossági intézkedésként papírra vetették.

A média által bemutatott projekt a csúcsidőszakokban az ellátás “rejtett adagolását” irányozza elő: az otthonainkban lévő, jelenleg 3,3 kilowattórára beállított mérőóra teljesítményét tehát – reggel 8 és este 7 óra között – csökkenteni lehetne, megakadályozva, hogy több készülék egyszerre működjön.

Tehát: ha továbbra is mohón fogyasztjuk az áramot, bekapcsoljuk a házi világítást, a tévét és a mosógépet, esetleg a mosogatógép mosogatása közben, akkor a mérőóra korlátozója megugorhat, ami a fogyasztás távoli csökkenését eredményezheti.

“Röviden, amikor Európa dönt, az áram leáll, és a készülékek nem működnek” – jelenti ki Alessandro Panza európai parlamenti képviselő.

“Lehet, hogy ez az EU régóta várt vészhelyzeti intézkedési terve?

Mielőtt a számlálóinkhoz nyúlnánk, és további áldozatokat követelnénk a már így is bajban lévő polgároktól, az uniós intézményeknek el kellene kezdeniük csökkenteni a pazarlást, kezdve a haszontalan Strasbourg, az Európai Parlament havi négy napon át működő irodájának bezárásával” – tette hozzá.

Forrás: dcNews.ro