MILYEN KÖNNYŰ AZT MONDANI: ODA KÜLDÖK JÓ SOK PÉNZT FEGYVEREKRE, ÉN ADOM A FEGYVEREKET, TI PEDIG A HALOTTAKAT. EZ ERKÖLCSTELEN.

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a nyugati országokat bírálta hozzáállásuk miatt az ukrajnai konfliktushoz és azt mondta, hogy a külföldi fegyverszállítások csak további vérontáshoz vezetnek.
Obrador hétfőn, a napi sajtótájékoztatóján újságíróknak nyilatkozva kitért az ukrán-orosz konfliktusra. Bár nem emelt ki egyetlen országot sem, azt mondta, hogy azok, akik fegyvereket küldenek Kijevbe – ezt a politikát az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei többsége erősen támogatja -, hozzájárulnak ahhoz, hogy minden oldalon egyre több áldozatot szedjenek.

“MILYEN KÖNNYŰ AZT MONDANI: ‘ODA KÜLDÖK JÓ SOK PÉNZT FEGYVEREKRE, ÉN ADOM A FEGYVEREKET, TI PEDIG A HALOTTAKAT. EZ ERKÖLCSTELEN” – MONDTA, MAJD HOZZÁTETTE: “NEM LEHETETT VOLNA ELKERÜLNI AZ UKRAJNAI HÁBORÚT? DEHOGYNEM. A POLITIKA KUDARCOT VALLOTT, ÉS NÉZZÉK MEG, MILYEN KÁROKAT OKOZ, EMBERÉLETEKBE KERÜL”.

Az elnök nem részletezte, hogyan lehetett volna elkerülni az ellenségeskedést, de azzal folytatta, hogy “ugyanez a politika nem folytatódhat tovább”, azt állítva, hogy azt az “elitek” és nem “a nép” irányítja.

Bár Mexikó kijelentette, hogy nem támogatja Oroszország szomszédja elleni támadását, nem volt hajlandó csatlakozni az orosz gazdaságot célzó nyugati szankciósorozathoz, és tartózkodott a kijevi kormánynak történő fegyverszállításoktól is.

Obrador eközben a múlt hónapban kijelentette, hogy országa igyekszik “semleges maradni” a konfliktusban, a washingtoni nyomás ellenére, amelynek megbízottja, Ken Salazar korábban arra szólította fel a mexikói tisztviselőket, hogy “legyenek szolidárisak Ukrajnával”.

A NATO folytatja erőfeszítéseit Ukrajna felfegyverzésére, a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg a héten azt mondta, hogy Kijevnek további nehézfegyvereket kell kapnia. Mark Rutte holland miniszterelnök, aki kedden házigazdája volt Stoltenberg és hat másik NATO-tagország találkozójának, támogatta ezt az álláspontot, és hangsúlyozta, hogy “döntő fontosságú, hogy Oroszország elveszítse a háborút”, és hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokknak “egységesen” kell kiállnia Ukrajna mellett.

“MIVEL NEM LEHET KÖZVETLEN ÖSSZECSAPÁS A NATO-CSAPATOK ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT, AZT KELL BIZTOSÍTANUNK, HOGY UKRAJNA KÉPES LEGYEN MEGVÍVNI EZT A HÁBORÚT, HOGY HOZZÁFÉRJEN MINDEN SZÜKSÉGES FEGYVERHEZ” – TETTE HOZZÁ RUTTE.

Az Egyesült Államok világelső az Ukrajnának történő fegyverszállításokban, március óta több milliárd dollár értékben biztosít nehéz- és könnyűfegyvereket, többek között tüzérségi lövegeket, többszörös rakétarendszereket (MLRS), drónokat, helikoptereket, valamint páncéltörő és légvédelmi rakétákat. Kijev folyamatosan további katonai segítséget követel, Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója hétfőn hosszú kívánságlistát vázolt fel, amelyen több ezer páncélozott járművet, 500 harckocsit, 1000 tarackot és számos más fegyvert kér.

Forrás: oroszhirek.hu