Az alábbi írás Georghe Piperea, bukaresti ügyvéd facebook oldaláról származik.
Bár a romániai belpolitika inspirálta gondolatait, de a világ egyeteme tendenciáit nézve úgy gondoltuk, érdemes megosztani a tágabb világ olvasóival is.

 

 

11 millió digitálisan öniratkozó a népszámláson és a 10 millió “beoltott”, akik QR-kódot vettek fel:

The Visual Capitalist szerint 2021-ben több mint 5,9 milliárd ellopott felhasználói adatrekorddal új rekordot állítottak fel.

A Romániában 2021-2022 között végrehajtott két mega-adatgyűjtési művelet lehetővé tette, hogy “a hatóságok” rendkívül nagy és változatos mennyiségű személyes adatot gyűjtsenek és dolgozzanak fel, amelyek az Ön személyazonosságának adatai és digitális avatárjának részei.
Ez az avatár mostantól nem csak végtelenül többet árul el rólad, mint amit te magadról tudsz, de a pénzed is blokkolva lesz, ha arra gyanakszol, hogy túl szabad, túl kövér, túl karbonizált, túl normális, túl heteroszexuális vagy.
Az utazásod, az oktatáshoz való hozzáférésed, a szavazati jogod, stb. bármikor blokkolva lesz, mert nem vagy hajlandó előzetesen mérlegeltetni, maszkot, sisakot, “dicsőség” zászlót viselni az avatarodon, letérdelni, behódolni, bezárkózni egy kolóniába/kolóniába “a saját biztonságod érdekében”.

Ó, és ezeket az adatokat bármikor ellophatják.

Aki elhiszi a hatóságok biztosítékait, hogy ezek az adatok biztonságban vannak, az naiv.
Bárki, aki azt hiszi, hogy ezek az adatok megsemmisülnek, miután anonimizálják és statisztikává alakítják őket, egy téveszmés cselekmény hiszékeny nézője. Az ilyen adatok tömeges gyűjtéséből származó viselkedési többlet végtelenül értékesebb, mint az arany, és a nagy technológiai, pénzügyi és gyógyszeripari cégek nem hagynak ilyen kincseket szanaszét heverni.

Emellett vannak hackerek, személyes adatokkal foglalkozó brókerek, “nemzeti” vagy külföldi titkosszolgálatok, külföldi fegyveres erők, akik mindannyian mega-ipart fejlesztettek ki a lopás, hackelés, adathalászat, klónozás stb. terén, amelynek célja, hogy minél több ilyen adatbázist megszerezzenek.
Mi az? Nem hallottál még hackerekről? Kibertámadások? Sütik? Chatelés és beleegyezésgyárak vagy trollfarmolás? Alkalmazások, amelyek helyetted döntenek? Kínai szociális hitel és ausztrál “aszeptikus” gettók?

“Az időszak legnagyobb jogsértése egy ötéves időszak alatt végrehajtott több kiberhacking és átvételi művelet kombinációja volt, amely 3,2 milliárd egyedi e-mail és jelszó kombinációt tartalmazott a Netflix, a LinkedIn és más online platformoktól. A hatalmas adathalmazt a jelentés szerint 2 dollárért kínálták eladásra a sötét weben.
[…]
“Júniusban 700 millió LinkedIn-felhasználó adatait kínálták eladásra a hacker közösségben.
A kiszivárgott adatok a felhasználók e-mail címeit, teljes nevét, telefonszámát, fizikai címét, földrajzi elhelyezkedését, nemét, személyes és szakmai tapasztalatát és még sok mást tartalmaztak. […]
Áprilisban 106 ország 533 millió felhasználójának adatait törölték a Facebookról, és egy hackerfórumon tették közzé. A kiszivárgott információk között voltak telefonszámok, teljes nevek, tartózkodási helyek, e-mail címek és a felhasználók életrajzi adatai.”

2004 és 2021 között több mint 17,2 milliárd adatot veszélyeztettek kibertámadások – 2022.06.06. | BURSA.RO