Schiffer András nem kertelt, egyértelműen elmondta, hogy mit gondol a tényellenőrökről, akik „legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai“.

Schiffer András a Kontextusban beszélt arról, hogy mit gondol az úgynevezett tényellenőrökről, ugyanis abban „jó világosan fogalmazni, hogy ezek a tényellenőrök ma a szabadság legnagyobb ellenségei a világon“.

„Ezeknek a tényellenőröknek az a dolguk, hogy »ne gondolkodj!« Ők majd megmondják, hogy mik a tények“– jelentette ki.

Elmondta, hogy a „cenzor“ kifejezést azért nem szereti annyira ebben a helyzetben, mert a totalitárius diktatúrákban volt tipikusan cenzúra, de ezeknek a tényellenőröknek és a neoliberális kapitalizmusnak a természete más, annyiban, hogy például a magyarországi kommunizmus idején „egyértelmű volt, hogy az úgynevezett rendszerellenes nézeteket blokkolják“.

„Hogyha te eleve ellenszenvvel viseltettél a marxizmus-leninizmussal szemben, akkor pontosan tudtad, hogy amit neked a rendszer felkínál, azzal neked nincsen dolgod. Ehhez képest, amit most látunk, hogy ők nemcsak hogy tényellenőrök, ők független-objektívek, (…) úgy tételezik magukat, mintha ők ideológiailag semlegesek lennének, mintha ők fölötte állnának mindennek. Az ő szájukból nyilvánul meg a tudomány, a művészet a kultúra, és minden, ami emberré teszi az embert, és ők az egyedüli igazságot birtokolják“ – mondta Schiffer.

Mindezzel azt akarta aláhúzni, hogy ez annyival veszélyesebb, mint a 20. század rendszereiben fellelhető cenzorok és azok tevékenységei, hogy a totalitárius rendszerben mindenki pontosan tudta, ha ellenszenvez a rendszerrel, akkor mely információt hova kell tenni.

Itt viszont úgy van az egész történet maszkírozva, minthogyha csak az létezne. Ők a tény. Csak az létezik a világban, amit ők fölmutatnak, amire rámutatnak, és ami nem az, az nem osztályellenség (…), hanem az nem létezik. Az egy hülyeség. Konteó“– jelentette ki.

Az ukrajnai háború kapcsán előhozta, hogy ugyanez a helyzet. Nem lehet tagadni, volt orosz propaganda, egyértelmű volt, hogy a Russia Today a putyini akaratot közvetíti, de fontos: lehetett is tudni róla.

Erre lépte azt az Európai Unió, hogy úgy döntött, lekapcsol minden orosz propagandát.

„Tehát azok, akik szeretik magukat liberálisnak feltételezni és liberálisnak feltüntetni, elvitatják a jogot mindannyiunktól, hogy megfelelően mérlegelni tudjuk az orosz álláspontot és az amerikai propagandát – merthogy ugye amerikai propaganda »természetesen« nem létezik, csak tények vannak, amiket ellenőrizni kell“– fűzte hozzá.

„Legyünk világosak: azok, akik tényellenőrök (…), kiskorúnak tekintenek minket, elvitatják tőlünk a képességet, hogy mérlegelni tudunk, tényeket, információkat, adatokat, elvitatják, hogy mi ugyanolyan jogon tudunk morális ítéleteket alkotni, mint ők, és meg akarják szabni nekünk, hogy mit gondoljunk. (…)

Ezek nem liberálisok, ezek a szabadság ellenségei, ma a tényellenőrök legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai“ – húzta alá.

Forrás:Vadhajtások