Az új tanulmány a COVID vakcinákat a szívmegállás 25%-os növekedésével hozza összefüggésbe mind a férfiak, mind a nők esetében.
A tanulmány a sürgősségi szolgálatok adatain alapul. Maga a COVID-fertőzés nem kapcsolódik a szív- és érrendszeri szövődmények jelentős növekedéséhez.

Izraeli kutatók új, a Nature folyóiratban közzétett tanulmánya szerint a COVID vakcinák bevezetését követően több mint 25 százalékkal nőtt a szív- és érrendszeri eredetű sürgősségi hívások száma a fiatal felnőtt lakosság körében, mind a férfiak, mind a nők körében. A COVID-fertőzés miatt önmagában nem tapasztaltak hasonló növekedést.

Az izraeli egészségügyi hatóságok és az amerikai járványügyi központok (CDC) elismerték a COVID-vakcinák és bizonyos szív- és érrendszeri szövődmények közötti kapcsolatot. A szívizomgyulladás kockázatát a második oltásadag beadását követően a 16-24 éves férfiak esetében jelenleg 1:3000 és 1:6000 között becsülik.

A tudományos folyóiratokban a közelmúltban megjelent cikkek azonban azt igyekeztek sugallni, hogy a COVID-fertőzést követő szív- és érrendszeri szövődmények gyakoribbak, mint a védőoltást követően. Ennek az állításnak ellentmondanak az izraeli kutatók által nemrégiben végzett tanulmány eredményei, amely az Izraeli Országos Mentőszolgálat (EMS) 2019 és 2021 közötti “szívmegállással és akut koronária szindrómával kapcsolatos EMS hívások a 16-39 éves lakosság körében” adatainak felhasználásával készült. Ez lehetővé tette számukra, hogy összehasonlítsák a kiindulási állapotot (a COVID-járvány előtti állapot) a COVID-járványt a vakcinák nélkül, és a COVID-járványt a széles körű vakcinabevételt követően.

Mindkét hívástípusban több mint 25%-os növekedést észleltek 2021 január-májusában a 2019-2020-as évekhez képest. Vagyis “a megnövekedett oltási arányok … a CA [szívmegállás] és az ACS [akut koronária szindróma] megnövekedett számával járnak együtt”. Ezzel szemben a vizsgálat “nem mutatott ki statisztikailag szignifikáns összefüggést a COVID-19 fertőzési arányok és a CA és ACS heti hívásszámok között”.

Míg a fiatal férfiak szívizomgyulladásának veszélyeire széles körben felhívták a figyelmet, ez a tanulmány a nők körében a CA és ACS események nagyobb mértékű növekedését találta, amely a COVID-oltáshoz kapcsolódott.

A szívizomgyulladásról ismert, hogy “a 40 évesnél fiatalabb felnőttek hirtelen, váratlan halálozásának egyik fő oka, és becslések szerint e halálesetek 12-20%-áért felelős” – jegyzik meg a tanulmány szerzői. Hozzáteszik, hogy megállapításaikat németországi és skóciai kutatók is tükrözték.

Figyelmeztetnek arra, hogy ezen eredmények ismeretében “elengedhetetlen a betegek és a klinikusok tudatosságának növelése az oltást vagy a COVID-19 fertőzést követő kapcsolódó tünetekkel (pl. mellkasi diszkomfortérzés és légszomj) kapcsolatban, annak érdekében, hogy a lehetséges ártalmak minimalizálhatók legyenek”.

Forrás:Israel National News