Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből – közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este.

A négy szivárgásból kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található
– mondta Jenny Larsson szóvivője az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat-1 és -2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat-2 vezetéken van, az Északi Áramlat-1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – magyarázta a svéd parti őrség.

Orosz hadihajók a szivárgás közelében

Az európai biztonsági tisztviselők szeptember 26-án és 27-én is orosz hadihajók jelenlétét figyelték meg a szivárgások közelében. Arról egyelőre nincsenek bizonyítékok, hogy a járműveknek köze van a vezeték sérüléseihez, de pár nappal előtte orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek nem messze a sérülésektől.

A CNN egy dán tisztviselőre hivatkozva azt írta, az orosz hajók jelenléte nem jelenti azt, hogy a károkat ők okozták, ugyanis a hajók rutinszerűen járják a vizeket ezeken a területeken.

Minden héten látjuk őket. Az elmúlt években megnőtt az orosz tevékenység a Balti-tengeren. Elég gyakran tesztelik az éberségünket – mind a tengeren, mind a levegőben
– fogalmazott a tisztviselő.

Forrás: pestisracok.hu