Robert Portman amerikai szenátor, aki szombaton Romániába látogat, azt mondta, hogy nincs erősebb barátja az Egyesült Államoknak, mint a mi országunk.
A nyilatkozatok azután hangzottak el, hogy az ohiói republikánus szenátor találkozott Nicolae Ciuca miniszterelnökkel, akivel az ukrajnai helyzetről, de a Románia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megszilárdításáról is tárgyaltak. Robert Portman megemlítette, hogy megbeszélést folytatott a gazdasági miniszterrel, a külügyminisztérium képviselőivel, de két parlamenti képviselővel is, az általuk mérlegelt jogalkotási projektekről folytatott megbeszéléseken.

“Nincs erősebb barátja az Egyesült Államoknak, mint Románia. Igazi szövetségünk és barátságunk van. Egy olyan időszakban, amikor a régiót tesztelik, amikor Oroszország agresszív tendenciáit mutatja a régióban, a barátság fontosabb, mint valaha. Minden amerikai nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy nagyon hálásak vagyunk azért, ahogyan Románia több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából. A románok megnyitották szívüket és otthonaikat. Ma hallottunk néhány polgár történetét, akik szabadságot vettek ki a munkából, hogy segítsenek a menekültek befogadásában” – mondta.

Robert Portman azt is kiemelte, hogy Románia közvetlenül Ukrajnának nyújt segítséget.

“Oroszország az agresszor, és továbbra is részt vesz olyan tevékenységekben, amelyeket háborús bűncselekményeknek kell nevezni, ha látjuk, hogyan viselkedik a polgári lakossággal. Ezek igazi atrocitások. Érdekeink és értékeink összhangban vannak Románia érdekeivel, ezek a demokrácia és a szabadság, a függetlenség értékei, a saját útjuk és szuverén terület megteremtésének képessége, amit Ukrajna nem tudott megtenni” – mondta az amerikai szenátor.

Üdvözölte, hogy Románia elkötelezte magát amellett, hogy a GDP 2,5%-át védelmi célokra fordítja. Az amerikai szenátor szerint ez nemcsak a Romániával való kapcsolat szempontjából fontos az Egyesült Államok számára, hanem azért is, mert modellként szolgál más NATO-tagállamok számára.

“A magam nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy örülök, hogy Kína nem vesz részt a távközlésben. Úgy gondolom, hogy ez az Ön érdeke, de nemzeti érdekünk is, mert sokkal könnyebben tudunk Romániával dolgozni és partnerséget kialakítani, beleértve a hírszerzést is” – mondta.

“Érdekel az energiapolitika itt Romániában. Úgy gondolom, hogy ön modell más országok számára, mert nem támaszkodik annyira az exportra, különösen az orosz országokra. Sok európai állam függött Oroszországtól energia szempontjából, és ez egy politikai eszköz, amelyet Putyin elnök használ. Az a tény, hogy ilyen magas a vízenergia aránya, és körülbelül 20% nukleáris, szél- és napenergia, és természetesen olaj- és gázforrások , mindez jó modell.

Az amerikai szenátor szerint a kis moduláris SMR reaktorok jó megoldást jelentenek az áramellátáshoz, magas szintű technológiát foglalnak magukban, ezért nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a régi technológia.

“Költséghatékonyak és kibocsátásmentesek. Tehát sok kritériumot követnek. (…) Remélem, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a finanszírozásban, románia smr reaktorok megvalósítására vonatkozó döntésével összefüggésben, különös tekintettel arra, hogy az Exim Bank és egy másik ügynökség, a TFC mit tehet a finanszírozás támogatása érdekében. Ez egy olyan üzenet, amelyet magammal viszek, mert úgy gondolom, hogy Románia arra késztetett minket, hogy figyelmesen meghallgassuk és mérlegeljük a moduláris reaktorok finanszírozására vonatkozó kérésüket” – mondta.

“Ha az oroszok nyernek Ukrajnában, véleményem szerint fennáll annak a veszélye, hogy átmennek a Dnyeszteren túlra, Moldovába, és te leszel a következő. “Fontosnak tartom, hogy továbbra is azt tegyük, amit önök tesznek, vagyis hogy szembeszálljunk az orosz agresszióval egy szuverén, független ország ellen, amely Romániához hasonlóan demokrácia, amely úgy döntött, hogy nyugatra tekint” – mondta.

Idővel az oroszok leülnek a tárgyalóasztalhoz.

“Olyan tárgyalást szeretnék látni, amelyben Oroszország beleegyezik abba, hogy elhagyja Ukrajnát. Ez egy független, szuverén ország, és a régió összes országa, beleértve Svájcot vagy Svédországot is, az ő oldalára állt, mert erkölcsi szempontból annyira világos, hogy mi a helyzet. Igen, Oroszországnak tárgyalnia kell, és bele kell egyeznie abba, hogy elhagyja Ukrajnát, és lehetővé teszi, hogy független ország legyen. Nem hiszem, hogy ennek bármi esélye lenne erre, ha Oroszország nem érzi úgy, hogy nem lesz sikeres. Nem tudom, mik a céljaik. Mondok egy dolgot, aztán másképp csinálom. De a céljaiktól függetlenül úgy gondolom, hogy nem fognak elmenni anélkül, hogy kényszerítené őket, ezért fontos, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát. Egyszerűen csak megvédik magukat, megpróbálják elkerülni az újabb civil áldozatokat. Láthatjuk, hogy az oroszok hogyan változtattak romba egy olyan várost, mint Mariupol. Civilek, nők és gyerekek haltak meg. Megszakad a szívem, amikor látom a képeket, amikor a híreket olvasom, amikor ukrán barátaimtól hallom, hogy mi történik” – mondta.

Forrás: Agerpres