Ferenc pápa “igazságtalanságként” bírálta a homoszexualitást kriminalizáló törvényeket, mondván, hogy Isten minden gyermekét úgy szereti, ahogy van, és felszólította a törvényeket támogató katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ embereket az egyházba.

“Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény” – mondta Ferenc az Associated Pressnek adott keddi exkluzív interjújában.

Ferenc elismerte, hogy a világ egyes részein a katolikus püspökök támogatják a homoszexualitást kriminalizáló, vagy az LMBTQ közösséget diszkrimináló törvényeket, és ő maga is “bűn” kifejezéssel utalt a kérdésre. Az ilyen hozzáállást azonban a kulturális háttérnek tulajdonította, és azt mondta, hogy különösen a püspököknek kell átesniük egy olyan változáson, amely elismeri mindenki méltóságát.

“Ezeknek a püspököknek át kell esniük egy megtérési folyamaton” – mondta, hozzátéve, hogy “gyengédséget kell alkalmazniuk, kérem, ahogyan Isten mindannyiunk számára”.

Ferenc megjegyzései az első olyan megjegyzések, amelyeket egy pápa mondott az ilyen törvényekkel kapcsolatban, de összhangban vannak az LMBTQ közösséggel kapcsolatos általános megközelítésével és azzal a meggyőződésével, hogy a katolikus egyháznak mindenkit befogadnia kell, és nem szabad diszkriminálnia.

“Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, és azért az erőért, amellyel mindannyian küzdünk a méltóságunkért” – mondta Ferenc az AP-nek nyilatkozva abban a vatikáni szállodában, ahol él.

Ferenc megjegyzései afrikai útja előtt hangzottak el, ahol az ilyen törvények a Közel-Kelethez hasonlóan gyakoriak. Sokuk a brit gyarmati időkből származik, vagy az iszlám törvények ihlették őket. Egyes katolikus püspökök határozottan kiálltak mellettük, mint amelyek összhangban vannak a vatikáni tanítással, míg mások az alapvető emberi méltóság megsértéseként a hatályon kívül helyezésüket követelték.

Forrás: AP