Európa legnagyobb, NATO-n belüli, konvencionális haderejét hozza létre Németország – mondta Olaf Scholz német kancellár a német sajtónak.

A “NATO-n belüli, konvencionális” kitétel azért fontos, mert valószínűleg nem akarnak az orosz vagy ukrán haderőnél is nagyobb, több mint 1 millió főt számláló haderőt felépíteni, és nem terveznek beszerezni nukleáris vagy más, tömegpusztító fegyvereket.
A Spiegel arról ír, hogy első körben 100 milliárd euróval támogatják a haderőfejlesztést és a Bundeswehr állományának bővítését.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a Bundeswehr évtizedeken át alulfinanszírozott volt, ezért bővíteniük kell az eszközállományukat, illetve kitért arra is, hogy emiatt lassabban tudják leszállítani a szövetséges országoknak ígért harcjárműveket.

Scholz arról is beszélt, nem érti, miért kritizálják azzal, hogy nem nyújt elég támogatást Ukrajnának, hiszen Németország Gepard légvédelmi rendszereket és Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegeket is küld az orosz támadás ellen harcoló országnak. Viszont ismét megemlítette, hogy nincs a Bundeswehrnek olyan nagy mennyiségű nehézfegyvere, melyet saját védelmi képességeik jelentős gyengítése nélkül Ukrajnába tudnak küldeni.
Forrás: Der Spiegel