A moldovai parlament csütörtökön elfogadott egy törvényt, amely megtiltja az orosz híradások sugárzását az országban, ahol a Nyugat- és oroszbarát erők közötti feszültség fokozódott az ukrajnai konfliktussal, jelentette az AFP hírügynökség.

Az “információbiztonságról” szóló törvény értelmében tilos “rádióban és televízióban sugározni egy olyan ország híreit, katonai, politikai és elemző műsorait, amely nem ratifikálta a határokon átnyúló televíziózásról szóló európai egyezményt”.

Emellett a televízióban sugárzott külföldi műsorok 50%-ának az Európai Unióból (EU), az Egyesült Államokból vagy az európai egyezmény aláíró országaiból kell származnia.

Pontosabban, a Moldovai Köztársaságban a tv-állomások csak orosz filmeket, sorozatokat, zenei programokat vagy szórakoztató műsorokat sugározhatnak.

Valójában a híradások sugárzásának tilalma – amelyről már 2017-ben döntöttek, majd 2020-ban törölték – az ukrajnai orosz offenzíva kezdete óta érvényben van.

Ezzel lépéssel a Moldovai Köztársaság határozottan tovább támogatja Kijevet.
Háborús menekülteket fogad be, kérelmezte az EU-tagságot, és megkapta az európaiak ígéretét a katonai segélyek jelentős növelésére.

A Moldovai Köztársaság, amely az Ukrajnával határos Dnyeszteren túli területből áll, attól tart, hogy Moszkva ezt választhatja célpontjának, annál is inkább, mivel a szeparatista régió azt állította, hogy áprilisban ukrajnai találatok érték.
Az orosz hatóságok nagyon heves bírálatokat fogalmaztak meg Chisinau ellen.

AGERPRES