Ha Ön nem vett részt a népszámlálásban, van egy jó hírünk – nekünk pedig egy rossz.

Nem kapnak pénzbírságot az íveket ki nem töltők, ugyanis a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás volt. A hivatal a 24.hu megkeresésére közölte: egyetlen közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem kezdeményezték.

Akár 200 ezer forintos bírságot is kockáztattak mindazok, akik valamilyen oknál fogva nem vettek részt a tavalyi népszámlálásban, de a Központi Statisztikai Hivatal 24.hu-nak küldött válasza szerint az érintetteknek nem kell komolyabban tartaniuk attól, hogy fizetniük kellene a mulasztásuk miatt.

Alapvetően a népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. Aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

A KSH elmondta: a hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy a fővárosi és vármegyei kormányhivatal – a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül indított eljárásban – közigazgatási bírsággal sújtja azt az adatszolgáltatót, aki vagy amely

  • a) kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti,
  • b) a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi.

A 24.hu emiatt a Miniszterelnökség Sajtóirodájához fordult a fenti kérdésekkel. Innen egy rövid választ kaptakk: arról tájékoztattak, hogy a válaszadást megtagadókkal szembeni közigazgatási hatósági eljárás megindítását a KSH jogosult kezdeményezni a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál. EZt követően újra a KSH-hoz fordult a lap.

Mint válaszolták “a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van”.

Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Forrás: ATV

Ennyi a jó hír!

Jöjjön a rossz!
Miféle gátlástalan, cinikus beismerése ez annak, hogy a hatalom, annak szervezetei fenyegetnek, megtévesztenek, zsarolnak ebben az esetben a pénzbüntetéssel, a covid maszknál és oltásnál a halállal!?