Most mit vagytok úgy oda, miért néztek úgy, mint borjú az újkapura? Mitől vagytok kiakadva? Igen, vármegyék lesznek és főispánok.
Miért tesztek úgy, mintha nem tudtátok volna? Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok? Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha.
Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan. Nem akartam szájbarágós lenni, azt gondoltam, hagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Mert azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket.
Hogy mi vár rátok.
Ne dőljetek be a saját hülyeségeteknek! Tudom én, hogy néhány évvel ezelőtt jobb társaságban kiröhögték, aki azt mondta, hogy visszahozom nektek Horthyt. Államosítok mindent, látástól vakolásig, és csak kevesek kiváltsága lesz a tájékozódás.
Hogy a papok befészkelik magukat az iskolákba, a családokba, a hálószobákba.
Kinek a pap, kinek a paplan.
Kiröhögtétek, aki ezt mondta, hülyének hittétek. Vagy, ha nem röhögtetek rajta, akkor bérrettegőnek neveztétek.
Legalább magatoknak ne hazudjatok, aranycsibéim: ti tényleg nem tudtátok, hogy lebontom a jogállamot, és sóval hintem be a helyét?
Nem kellett professzornak lenni hozzá, hogy valaki megértse, filozófusnak se.
Ha lett volna hozzá fületek és szemetek, már régen tudnátok, hogy mi a dörgés. Akkor például, amikor azt mondtam, hogy oszt jó napot.
Hogy a haza nem lehet ellenzékben.
Hogy egy a tábor, egy a zászló.
Most meg az a legújabb, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.
Adtam már jeleket korábban is. Füstjeleket, ha úgy tetszik. A kilencvenes években, amikor egy Fidesz-közeli kolléga egyetlen nap leforgása alatt tucatnyi köztartozásos céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak lopott útlevelével. Lehetett volna gyanakodni. Már csak azért is, mert amikor rákérdeztetek, az volt a válasz, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.
Majd meglátjátok, mi lesz még itt. Rá sem ismertek a saját országotokra, azt hiszitek majd, hogy idegenben vagytok. A mesés keleten, teszem azt.
Trafikmutyi, föld- és kaszinóbérletek. Isten, Haza, csalás. Az apa férfi, az én fizetésem nő.
Ti tényleg nem tudtátok?
Azt viszont megígérem, hogy nem leszünk gyarmat. Nincs rá szükség, a magatok foglyai vagytok. Túszul ejtettétek magatokat, idén áprilisban, négy évvel ezelőtt, nyolc éve, és mindig, amikor csak tehettétek.
Barátkozzatok a gondolattal drága aranycsibéim: vármegyék lesznek és főispánok. Nix ugribugri, mert jön a deres!

Forrás:,Földes Péter