Az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag önpusztító hatású lesz az Európai Unió számára – közölte az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében az EU újabb oroszellenes lépéseire reagálva.

“NYILVÁNVALÓ, HOGY AZ OROSZ FÜGGŐSÉG ELLENI KÜZDELEM JELSZAVA ALATT ELFOGADOTT ÚJABB OROSZELLENES EGYOLDALÚ KORLÁTOZÁSI CSOMAG FŐBB ÖSSZETEVŐI ÖNPUSZTÍTÓ HATÁSSAL LESZNEK AZ EURÓPAI UNIÓRA. NEM CSODA, HOGY BRÜSSZELNEK MAJDNEM EGY HÓNAPBA TELT, HOGY A TAGORSZÁGOKAT A SZOLIDARITÁS E “DÖNTŐ” DEMONSTRÁCIÓJÁRA KÉNYSZERÍTSE” – ÁLL A DOKUMENTUMBAN.

A külügyminisztérium megjegyezte, hogy az orosz olaj részleges embargója, valamint az orosz kereskedelmi hajók biztosításának tilalma további áremelkedést váltanak ki, destabilizálva az energiapiacokat és megzavarva az ellátási láncokat.

AZ OROSZ ÁRUK ÚTJÁBAN ÁLLÓ KÖVETKEZŐ AKADÁLYOK KÜLÖNÖSEN A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK SZÁLLÍTÁSÁT FOGJÁK ÉRINTENI. VÉGSŐ SORON AZ ILYEN INTÉZKEDÉSEK AZ ELLENKEZŐ HATÁST FOGJÁK ELÉRNI – ALÁÁSSÁK AZ EU GAZDASÁGÁT ÉS ENERGIABIZTONSÁGÁT, FELGYORSÍTJÁK A KÖZELGŐ GLOBÁLIS ÉLELMISZERVÁLSÁGOT, AMELYET BRÜSSZEL SZÓBAN IGYEKSZIK MEGELŐZNI” – KÖZÖLTE A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Moszkva megfelelően ellenáll az EU egyoldalú korlátozó intézkedéseinek következményeinek, és továbbra is megbízható kereskedelmi partner marad a nemzetközi piacon.

“A GLOBÁLIS ÉLELMISZER- ÉS ENERGIAKÉRDÉSEK SÚLYOSBODÁSÁNAK KOCKÁZATAIÉRT, AMELYEKET AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRVÉNYTELEN INTÉZKEDÉSEI IDÉZNEK ELŐ, KIZÁRÓLAG BRÜSSZEL ÉS WASHINGTONI  TÁMOGATÓI VISELIK A TELJES FELELŐSSÉGET” – ÁLL A DOKUMENTUMBAN.

“A 2022. május 30-31-én Brüsszelben tartott rendkívüli EU-csúcstalálkozó eredményei újabb bizonyítékai lettek annak, hogy ez az integrációs szövetség az Egyesült Államok és a NATO geopolitikai irányelveivel összhangban Oroszország megfékezésének eszközévé degenerálódott. Az EU végleg elveszíti függetlenségét és azt a békés, egységesítő páneurópai menetrendet, amelyet az Egyesült Európa alapító atyái fektettek bele” – összegzett az orosz külügyminisztérium.

Ígéretek Kijevnek

Moszkva rámutatott arra, hogy május 30-án az EU vezetői ismét egy szót sem szóltak az ukrajnai helyzet békés tárgyalásos rendezését célzó forgatókönyvről, amelyet Kijev blokkol.

“ÉPPEN ELLENKEZŐLEG, AZ EURÓPAI UNIÓ CÉLTUDATOSAN EGYRE KÖZELEBB TASZÍTJA KIJEVET A SZAKADÉK SZÉLÉHEZ” – ÁLL A KÖZLEMÉNYBEN.

“[Az EU] támogatja [Kijevi] militáns ambícióit az EU-integráció homályos ígéreteivel, halálos fegyverek szállításával és pénzügyi támogatással, ideértve a külföldi pénzeket is, amelyektől Brüsszel nem zárkózik el Oroszországtól elkobozni, és azon gondolkodik, hogyan tegye ezeket, miközben elhallgattatják az ukrán neonáci harcosok által naponta elkövetett szörnyű háborús bűnöket és a civilek kínzását.”

A tömegtájékoztatási eszközök elleni elnyomás

Az orosz külügyminisztérium közleményében azt is hangsúlyozza, hogy az orosz újságírók és média elleni elnyomás az uniós országokban a kettős mérce újabb példája.

“ÚJABB HÁROM OROSZ TÉVÉCSATORNA SUGÁRZÁSÁNAK BETILTÁSÁT HAGYTÁK JÓVÁ. EZ SAJNOS MÁR NORMÁVÁ VÁLT A DEMOKRÁCIA ÉS A PLURALIZMUS “JELZŐFÉNYE” SZÁMÁRA. MÁS SZÓVAL, A NYUGATI INFORMÁCIÓS TERET VÉGLEG MEGTISZTÍTJÁK A MÁSKÉNT GONDOLKODÓKTÓL ÉS A SZÓLÁSSZABADSÁG JELEITŐL” – JEGYEZTE MEG A MINISZTÉRIUM.

Moszkva kijelentette, hogy Brüsszel törvénytelen egyoldalú korlátozása nemcsak hiábavaló, hanem elsősorban magukat az uniós országok lakóit károsítja, súlyosbítva amúgy is nehéz társadalmi-gazdasági helyzetüket.

“Ebben a helyzetben őszintén cinikusnak hangzik az EU felhívása, hogy a harmadik országok a lakosságuk érdekeire való tekintet nélkül támogassák az oroszellenes szankciókat” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Az EU állam- és kormányfői hétfőn hagyták jóvá az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amely az orosz kőolajimport részleges embargóját is tartalmazza. A

z uniós országok csaknem egy hónapig nem tudtak kompromisszumra jutni, mivel Magyarország több más állam támogatásával ellenezte az Oroszországból származó kőolajimport teljes tilalmát, mert úgy vélte, hogy annak bevezetése katasztrofális károkat okozna a gazdaságnak. Az Európai Bizottság kénytelen volt jelentősen enyhíteni álláspontján, és bejelentette, hogy egyelőre nem tiltják be a Budapestet ellátó orosz vezetékes olaj szállítását.

Orosz Hírek