A bejelentés hatásárra egyből kilőtt a földgáz ára.

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási és jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között. A háború dacára ugyanis az oroszok Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizettek az ukrán gázszolgáltatónak. Igen ám, de nem annyit és nem olyan időközönként, mint azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején.

Az orosz gázóriás viszont arra az esetre kilátásba helyezte a szállítmányok leállítását, ami az ukránokat láthatóan nem érdekli, hiszen úgy nyilatkoztak, hogy folytatják az eljárást. A Gazprom bejelentésének hatására nyolc százalékpontot nőtt a földgáz jegyzésára.

Az európai piac azért is reagál érzékenyen a Gazprom lépésére, mert az ukránokkal folytatott vitás helyzet rendezéséig az Északi Áramlat 1-2 vezetékrendszereinek megsérülése miatt igen csak korlátozott lehetőségei vannak Moszkvának arra, hogy gázt szállítson Európába, még akkor is, ha történetesen akarna.