A Gazprom 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló földgázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva – jelentette be az állami tulajdonú vállalat kedden.

A Gazprom indoklása szerint egy gázkompresszor-egység nem érkezett vissza határidőre a javításból. Emiatt mostantól legfeljebb 100 millió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség mintegy 60 százaléka.

A Siemens Energy később bejelentette, hogy az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt nem tudta visszaadni az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetőjének a Kanadában jelenleg felújítás alatt álló gázturbinát.

„A Kanada által bevezetett szankciók miatt a Siemens Energy jelenleg nem tudja leszállítani a felújított gázturbinákat a megrendelőnek”

– közölte a vállalat. Hozzátették, hogy erről tájékoztatták a kanadai és a német kormányt, és dolgoznak egy életképes megoldáson.

Németország számára az Északi Áramlat-1 az orosz gáz fő szállítóvezetéke. Az Északi Áramlat-2 gázvezeték elkészült ugyan, de Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt még nem helyezték üzembe.

A Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországba vezető Jamal-Európa gázvezeték pedig december óta nyugatról keletre, Németországból Lengyelországba szállít gázt.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja is jelentősen csökkent. Ukrajna az elmúlt hónapban felfüggesztette a két tranzitpont egyikén a gázszállításokat, egyharmadával csökkentve így a területén Európába áthaladó orosz gázszállításokat.

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat-1 gázvezeték a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. Az üzemeltető vállalat szerint 2021-ben 59,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Oroszországból Európába a vezetéken keresztül. Tavaly év végéig összesen több mint 441 milliárd köbmétert exportáltak a vezeték üzembe helyezése óta.

Forrás: neokohn