A cseh rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, mielőtt őrizetbe vette egy 15 migránst szállító furgon sofőrjét csütörtök reggel, miután Csehország és Ausztria az új migrációs hullám miatt visszaállította az ellenőrzést a szlovák határon.

A cseh rendőrség torlódásokról számolt be, különösen a teherautók esetében, miután csütörtökön az intézkedés életbe lépett 27 határátkelőhelyen. Az osztrák hatóságok 11 határátkelőhelyen vezették be az ellenőrzést.

Az intézkedés kezdetben tíz napig lesz érvényben. Ausztria, Csehország és Szlovákia az Európai Unió vízummentes schengeni övezetéhez tartozik, ahol a tagországok lakosai jellemzően útlevél vagy vízum felmutatása nélkül léphetik át a határokat. A schengeni országok a múltban különböző okokból vezettek már be ideiglenes határellenőrzést, például az illegális migráció visszaszorítása és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az ellenőrzések első nyolc órájában a cseh rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 120 illegális migránst – köztük a furgonban lévő 15-öt – vettek őrizetbe Csehország területén, kilenc embercsempész társaságában.

„A cél nem az, hogy megnehezítsük a cseh és a szlovák állampolgárok életét – mondta Vít Rakušan cseh belügyminiszter éjfél után az egyik határátkelőhelyen. – A cél mindössze annyi, hogy világossá tegyük a csempészcsoportoknak, hogy kik az igazi bűnözők (…) hogy van előttük egy akadály a határon.”

Azután beszélt, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnök bírálta a szomszédos állam lépését. 1992-ig egy ország voltak: Csehszlovákia.

Rakušan azt mondta, hogy a cseh tisztviselők további lépésekről tárgyalnak más európai országok hatóságaival. Közölte, hogy a EU-elnökséget jelenleg betöltő Cseh Köztársaság „a tőle telhető legtöbbet fogja tenni azért, hogy Európa-szerte megoldást találjanak”.