Egy magáncég pedig a címekre “kérdőívet” küld, amiben mellesleg ajánlja szolgálatait.50 ezer forintért tart a gimnáziumi felvételihez előkészítő tanfolyamot.

A Belügyminisztérium pénzért árulja a hetedikes-nyolcadikos diákok személyes adatait, a magáncég pedig a címekre “kérdőívet” küld, amiben mellesleg ajánlja szolgálatait.50 ezer forintért tart a gimnáziumi felvételihez előkészítő tanfolyamot.
Tehát azoknak a gyerekeknek, akiknek a tanárhiány miatt esélye sincsen a rendes iskolában felkészülni, de a szülei ki tudják fizetni, a jóságos oktatási belügyminisztérium egy magán cég szolgáltatásait ajánlja.
Az egyszemélyes kft amúgy nem él rosszul ebből, tavaly harminc millió bevételből (tehát kb 600 gyereknek szervezett tanfolyamot) 20 millió adózás előtti nyereséget ért el. Persze EGYÁLTALÁN nem állítom, hogy ez különösen nagy extra profit. Az lenne a normális, ha a közoktatásban dolgozók is legalább ezt megközelítő bért kapnának – a halódó Nyugaton ez mondjuk lehetséges is.
Idemásolom annak a szülőnek a levelét, aki a szórólap fotóját elküldte:”A minap kaptam ezt a levelet.
Nem igazán tudom hova tenni… Több okból.
Ha már a Belügyminisztériumtól szedték az adatokat, biztosan tudják, hogy van már egy gyermekem, aki felvételizett, ezért a kérdések irrelevánsak.
Másrészt ezek olyan kérdések, amiket akár egy óvodás kisgyermek is meg tud fogalmazni. Ez nem egy komoly piackutatás a témában.
Harmadrészt a költségek: drága, fénylő papírra nyomtatva, postán elküldve…
Azt írják – köszönik, ha megosztom velük véleményemet – én ezt most nem tenném… Tekintettel, hogy HETEDIKES gyermekemnek intézem a különtanárokat – tekintettel a brutális tanárhiányra. Igaz, most jobb helyzetben vagyunk, mint tavaly, amikor a felvételi évében egy felvételi tárgyból nem volt tanára az idősebbik gyermekemnek.”
A tegnapi nap hírei után azonban különösen visszataszító, hogy a Belügyminisztérium -a GDPR szabályait elég lazán értelmezve-segíti a gyerekek személyes adataival ezeknek a cégeknek a marketingjét, ahelyett, hogy a tanárokat rendesen kifizetné.
De persze a legocsmányabb pintéri húzás a polgári engedtelenséghez folyamodó tanárok kirúgással fenyegetése.
Persze a tanárok is tudják: egy embert ki lehet rúgni. Akár tízet. húszat is. De több ezreket nem .