• A karaván jelenleg 11 000 fős, és hétfőn elhagyta Tapachulát a mexikói-guatemalai határon, és a csoport várhatóan 15 000-re duzzad.
  • A migránsok nagy része Venezuelából, Kubából és Nicaraguából érkezik, három olyan országból, amelynek autoriter uralkodói kimaradtak az e heti csúcstalálkozóból.
  • Manuel López Obrador mexikói elnök hétfőn megerősítette, hogy nem vesz részt a tüntetésen, mert kubai, nicaraguai és venezuelai vezetőket nem hívtak meg.
  • A karavánban tartózkodó többi migráns Haitiről, Guatemalából, Hondurasból, El Salvadorból, sőt Indiából, Bangladesből és néhány afrikai országból is érkezett.

A karaván észak felé halad, miközben a Biden-adminisztráció a bíróságon harcol, hogy véget vessen a pandémiás járványügyi járványügyi központok (CDC) korlátozásának, amely lehetővé teszi a határőrök számára, hogy gyorsan kiutasítsák a migránsokat.

Ennek május 23-án kellett volna véget érnie, de egy louisianai szövetségi bíró pénteken kiadott egy végzést, amely megakadályozta a kormányt abban, hogy véget vessen a politikának.

Az első bevezetés óta közel 2 millió migránst utasítottak ki a politika keretében.

A Biden-adminisztráció hangsúlyozta, hogy a CDC-nek joga van megszüntetni a korlátozást, mert ez egy közegészségügyi rend, nem pedig bevándorlási rendelet, de mind a demokraták, mind a republikánusok felszólították a kormányt, hogy gondolja át a politika végét.

A belbiztonsági minisztérium (DHS) tisztviselői azt mondták, hogy naponta akár 18 000 migránsra számítanak, amint a 42. címet feloldják. A határ menti erőforrások akkor állnak rendelkezésre, amikor naponta 5000 migráns próbál átkelni.

Az amerikai hatóságok áprilisban több mint 234 ezer alkalommal állították meg a migránsokat, ami évtizedek óta az egyik legmagasabb érték, mivel a Biden-kormány arra készül, hogy feloldja a menedékjog iránti kérelmekre vonatkozó járványügyi korlátozásokat.

Ez a szám 22 éves csúcs, és meghaladta Biden elnökségének márciusban felállított 209 906-os korábbi csúcsát, és a legmagasabb szintet 2000 márciusa óta, amikor elérte a 220 063-at.

A Bidennel tartott csúcstalálkozón részt vevő világvezetők várhatóan megvitatják a “regionális problémák regionális megoldásait”, nevezetesen a bevándorlás kérdését, amely húzta Biden népszerűségét.

Forrás: DailyMail