A hasonlatból most jöjjünk le a földre, és mondjuk ki nyíltan, hogy a szankciók ellenére sem lehet elzárni az exklávét, amit úgy hívnak, hogy Kalanyigrád régió – mert bizony a nemzetközi jog erre nem biztosít lehetőséget! Az addig rendben, hogy a tengeri kapcsolat megmaradt, de a nemzetközi jog a szárazföldi megközelítést – tekintet nélkül a szállított árukra! – is megköveteli!

De ezen túlmenően a Balti államok ékes példái annak, hogyan rohanhat egész Európa a vesztébe. Nézzük mit mondott a litván tranzit korlátozására Anton Alihanov a kalinyingrádi terület kormányzója:

„A döntések teljesen eltérőek lehetnek. Nyikolaj Platonovics Patrusev (az orosz Biztonsági Tanács titkára – a szerk.) ma azt mondta, hogy a potenciális megtorló intézkedések a balti államok gazdaságát nagyon súlyos károkat okozhatnak. Azt mondhatom, hogy egyszerűen tönkreteheti a gazdaság egyes ágazatait, amelyek korábban ezeknek az országoknak az állami költségvetésének jelentős részét képezték”

Azt természetesen nem mondta el, hogy milyen intézkedéseket hoztak, mert addig, amíg van esély arra, hogy esetleg eláll az ellenérdekelt fél tervétől, ez nem időszerű. Tapasztalataink szerint azonban, amikor az oroszok kimondanak valamit, azt illik komolyan venni… Vagy talán nem mondták elégszer például február 24-e előtt, hogy a háború végzetes lenne Ukrajna számára?

Hát igen. Süketekkel és vakokkal nehéz párbeszédet folytatni…

Forrás Itthonról haza