Az orosz csapatok válaszul az ukrán fegyveres erők Fekete-tengeri gázfúrótornyok elleni támadására ukrán fegyverarzenálokat, haditechnikai eszközöket és drónokat semmisítettek meg – derül ki a védelmi minisztérium tájékoztatójából.

“Válaszul a kijevi rezsim szabotázsakciójára az Onyiksz cirkálórakéták az Odessza melletti Skilnyij katonai repülőtéren megsemmisítették az ukrán Bayraktar-TB2 drónokkal felszerelt hangárokat, amelyeket a művelet során az orosz felderítő eszközök észleltek” – áll a közleményben.

Ezenkívül két szakasz 155 mm-es amerikai M-777-es ágyút is megsemmisítettek a Kubanszkij-szigeten. Az orosz légierő megsemmisítette az Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer két indítóállását is Ocsakov és Tuzla közelében, Odessza régióban.

A védelmi minisztérium szerint Ukrajna úgy döntött, hogy csapásmérő drónokkal támadja a gázplatformokat, miután ismét nem sikerült elfoglalniuk a Kígyószigetet.

“Június 20-án hajnali 5 óra körül a kijevi rezsim újabb kétségbeesett kísérletet tett a Kígyósziget elfoglalására. A kijevi rezsim hadműveletének terve az volt, hogy tömeges légi és tüzérségi csapásokat mérnek a Kígyó-szigetre, amelyet partraszállás és annak elfoglalása követ” – áll a jelentésben.

A védelmi minisztérium szerint több mint 15 felderítő és csapásmérő drón vett részt a rajtaütésben, két Bayraktar vezetésével. Emellett az amerikai légierő egy Global Hawk RQ-4 stratégiai felderítő drónja is nagy magasságban tartózkodott a légtérben.

A Tuzla és Ocsakov melletti harcálláspontokról Sz-300-as légvédelmi rendszerek nyújtottak támogatást. A Kígyósziget elleni rakéta- és tüzérségi csapásokat Tocska-U ballisztikus rakétákkal, Uragan rakéta-sorozatvető rendszerek és 155 mm-es M-777-es ágyúkkal hajtották végre.

Az orosz Pancir föld-levegő rakétarendszer és a Tor föld-levegő rakétarendszer megsemmisítette az összes Kígyószigetre kilőtt fegyvert, a levegőben pedig 13 drónt, négy Tocska-U rakétát és 21 Uraganból indított rakétát – közölte az Oroszország rakétacsapásokkal válaszolt a fekete-tengeri gázfúrótornyok elleni ukrán támadásra – Orosz Hírek (oroszhirek.hu)orosz védelmi minisztérium.

Orosz Hírek